Omroep Ede

Cultura viert Coming-Outdag met Coming-In

Het is vandaag internationale Coming-Outdag. Een jaarlijks evenement waarop aandacht wordt besteedt aan het moment waarop een lesbienne, homo, biseksueel of transgender (LHBT) openlijk voor zijn of haar seksuele voorkeur uitkomt: het uit de kast komen. © Golden Palace
EDE - Het is vandaag internationale Coming-Outdag. Een jaarlijks evenement waarop aandacht wordt besteedt aan het moment waarop een lesbienne, homo, biseksueel of transgender (LHBT) openlijk voor zijn of haar seksuele voorkeur uitkomt: het uit de kast komen.

Ontroerende voorstelling

In het kader van Coming-Outdag is in theater Cultura te Ede vanavond de voorstelling WO-MAN van Golden Palace te zien. ‘Een hilarische en ontroerende voorstelling over gender-stress, rolpatronen en de zoektocht naar het evenwicht tussen mannelijkheid en vrouwelijkheid’, vertelt Maartje Zegers van Cultura. ‘Dit sluit qua thema ontzettend mooi op elkaar aan. En dat was voor ons aanleiding om te zoeken naar een inhoudelijk randprogramma. Samen met Jetske Venema, masterstudent Genderstudies en het studenteninitiatief LHBT op de CHE, zijn we gaan zoeken naar een mooie invulling voor het voorprogramma.’

Creatief schrijven en ‘Open Mic'

Cultura nodigt iedereen uit om te komen, vandaar de ‘come in’. Het programma start vanavond om 18:30 uur met een workshop creatief schrijven. In deze workshop wordt aandacht besteedt aan het creatief overbrengen van een persoonlijk verhaal. Daarna volgt om 19:30 uur een Open Mic met onder andere Larissa Verhoeff in de huiskamer van Cultura. Hier mag iedereen die dat wil het podium pakken om zijn of haar persoonlijke verhaal te delen. Dit kan in verhaalvorm, zelfgeschreven liedjes, poëms, spoken word of ‘rants’, een tirade. Het thema van de Open Mic is Gender/ Coming-Out ‘Breaking the norm’.

Gender-stress

Om 20:15 uur is de theatervoorstelling WO-MAN te zien van Golden Palace. In deze nieuwe voorstelling hebben de actrices Dionne Verwey en Ritzah Statia last van gender-stress: diep in hun binnenste sluimert een ontembare mannelijke kracht. Dat schept de nodige verwarring over rolpatronen. Wie moet er nu de vuilniszakken buiten zetten? De dames gaan op zoek naar het evenwicht tussen mannelijkheid en vrouwelijkheid. Na de voorstelling wordt er onder leiding van Jetske gezamenlijk nagepraat in de theaterzaal.

Thema bespreekbaar maken

Het moet volgens de organisatie een intieme en gezellige avond worden. Wij willen graag een podium bieden aan iedereen die zijn of haar verhaal kwijt wil. Het is belangrijk om aan het denken gezet te worden en om met elkaar het gesprek aan te gaan over belangrijke thema’s als deze. Een theatervoorstelling op deze specifieke dag is een mooie aanleiding om het bespreekbaar te maken.
De workshop creatief schrijven en de 'Open Mic' zijn gratis te bezoeken. Aanmelden voor deelname kan nog bij Maartje Zegers via mzegers@cultura-ede.nl. Reserveren van kaartjes voor de theatervoorstelling kan via de websitewww.cultura-ede.nl.