Nieuws

ProRail gaat zelf overwegen sluiten met betonblokken

LUNTEREN - ProRail gaat onbewaakte overwegen zelf afsluiten met betonblokken. Topman Pier Eringa wil nog niet zeggen om welke overwegen het gaat, maar volgens de Telegraaf is een onbewaakte overweg bij Lunteren het eerste aan de beurt. De gemeente Ede wil niet bevestigen om welke overgang het gaat.
De spoorbeheerder zegt het wachten op lokale besluitvorming beu te zijn. Het afsluiten begint volgens Eringa volgende week.
Via een schriftelijke reactie laat de gemeente Ede weten dat de gemeente nog twee onbewaakte overgangen heeft op de spoorlijn Ede-Amersfoort. 
De woordvoerder namens wethouder De Pater schrijft: 'ProRail heeft ons recent gevraagd de procedure in gang te zetten die nodig is om één van deze overgangen te sluiten. Het college van B&W heeft hierop positief gereageerd en neemt naar verwachting komende week al een besluit hierover. Na een verplichte inspraakronde, neemt de gemeenteraad later dit jaar het definitieve besluit.'

'Hier lopen elke dag mensen overheen'

Peter van Engen woont aan de Zandkamp in Ede waar een onbewaakte overweg is. Hij hoopt dat die zo snel mogelijk wordt afgesloten. 'Doen. Meteen. Hier lopen elke dag mensen overheen, terwijl 50 meter verder een overgang met slagbomen is.'
Bekijk de reportage (tekst gaat verder onder de video):
ProRail gaat zelf overwegen sluiten met betonblokken
Zijn vrouw Ilse is het helemaal met hem eens. 'Er steken hier ook kinderen over. Met betonblokken dicht? Graag nu meteen', benadrukt ze.

ProRail wil niet wachten

De dertig gevaarlijkste overwegen zonder bomen en bellen gaan volgens de topman sneller dicht dan aanvankelijk gedacht. Ook als de inspraakprocedures nog niet allemaal zijn afgerond. Eringa vindt het onverantwoord om nog langer af te wachten tot iedereen is uitgepraat.
Inmiddels heeft staatssecretaris Stientje van Veldhoven laten weten niet onder de indruk te zijn van het plan. 'Het is inmiddels traditie dat de heer Eringa in aanloop naar een Kamerdebat over spoor met allemaal plannetjes in de media verschijnt.'

33 onbewaakte overwegen

In Gelderland zijn 33 onbewaakte overwegen. Het streven is dat er uiterlijk in 2021 geen onbewaakte spoorwegovergangen meer zijn. 
Overzicht van onbewaakte overwegen in Gelderland:
6 in de gemeente Rheden
5 in de gemeenten Winterswijk en Lochem
3 in de gemeenten Voorst en Aalten
2 in de gemeenten Geldermalsen, Berkelland, Ede en Oude IJsselstreek
1 in de gemeenten Neder-Betuwe en Zutphen

Zie ook:

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52