RTV Arnhem

Rijn IJssel-studente wint fotowedstrijd Rijksmuseum

Foto uit de serie van Thalia da Costa Silva. Bron: Rijksmuseum
Rijn IJssel-studente Thalia da Costa Silva (19) is winnaar onder de mbo-studenten van de jaarlijkse fotowedstrijd Document Nederland Junior. MBO'ers konden dit jaar voor het eerst deelnemen aan deze wedstrijd van het Rijksmuseum in Amsterdam.
ARNHEM - Rijn IJssel-studente Thalia da Costa Silva (19) is winnaar onder de mbo-studenten van de jaarlijkse fotowedstrijd Document Nederland Junior. MBO'ers konden dit jaar voor het eerst deelnemen aan deze wedstrijd van het Rijksmuseum in Amsterdam.
De eerste prijs onder middelbare scholieren ging naar de 16-jarige Bregje Pontzen uit Tilburg. Uit de ruim honderd inzendingen wisten beide dames het thema 'Café, club of kantine' het best in beeld te brengen. De twee winnaars werden dinsdag tijdens een speciale ontvangst in het Rijksmuseum bekendgemaakt.
Da Costa Silva mag het komend jaar een stage lopen bij de afdeling Publiek & Educatie van het Rijksmuseum om de volgende editie van Document Nederland Junior voor te bereiden. Bregje wordt huisfotograaf van scholieren.com, een online platform waar scholieren elkaar helpen. Ook gaan de twee jonge talentvolle fotografen een dag op pad met Document Nederland fotograaf Stacii Samidin.
De 19-jarige studente van het Rijn IJssel-college maakte een serie foto’s over een kroeg waar generaties aan de bar zaten. Nu is de kroeg failliet. Haar winnende foto serie is een laatste eerbetoon. Samidin: “Fascinerend om te zien dat de beelden die Thalia heeft gemaakt zonder mensen toch leven. Een mysterieuze serie door de leegte die in beeld is gebracht. Haar verhaal sluit perfect op het beeld aan.”