RTV Arnhem

VGZ wil dialoog met protesterende fysiotherapeuten

VGZ wil de dialoog aangaan met fysiotherapeuten. Het is volgens een woordvoerder van de zorgverzekeraar belangrijk dat zij en fysiotherapeuten met elkaar in gesprek gaan over de belangrijkste onderlinge knelpunten en zo een uitweg te vinden. © CC0
ARNHEM - VGZ wil de dialoog aangaan met fysiotherapeuten. Het is volgens een woordvoerder van de zorgverzekeraar belangrijk dat zij en fysiotherapeuten met elkaar in gesprek gaan over de belangrijkste onderlinge knelpunten en zo een uitweg te vinden.
Dat schrijft hij als reactie op een geplande protestactie van fysiotherapeuten. “De laatste jaren zijn we in een vicieuze cirkel terecht gekomen waar niemand baat bij heeft.”
De actie van de therapeuten moet morgen plaatsvinden in Arnhem. De Actiegroep Fysiotherapie, die de tocht organiseert, loopt te hoop tegen de in hun ogen misstanden in de sector. Zij vallen onder meer over de betaling van hun beroepsgroep, die vaak onder de kostprijs zouden moeten werken. Dat verwijten ze vooral VGZ, die een speciale prijs krijgt uitgereikt.
Volgens de zegsman is het belangrijk dat fysiotherapie toegankelijk en betaalbaar blijft. “De relatie tussen de overheid, zorgverzekeraars en fysiotherapeuten staat al langere tijd onder druk. Doordat een groot deel van de fysiotherapie door de politiek uit de basisverzekering is gehaald, zijn we tot elkaar veroordeeld in een discussie over nut en noodzaak van een deel van deze zorg.”
Voor een duurzaam beleid is het belangrijk dat zorgverzekeraars en de beroepsgroep een gezamenlijke visie ontwikkelen op de toekomst, vindt de zegsman. “Voor een deel ligt dat bij de sector als geheel. En vanuit onze rol willen we er van alles aan doen om daaraan een bijdrage te leveren.”
Het is een constante zoektocht, schrijft de woordvoerder. “Sinds fysiotherapie niet meer in het basispakket zit - dat was een politieke keuze - moeten wij ervoor zorgen dat behandelingen voor iedereen toegankelijk blijft, ook voor mensen met een minder dikke portemonnee. Waar het ons om gaat is dat de patiënt zo effectief mogelijk geholpen wordt. Het is belangrijk dat we niet eindeloos ruzie maken, het gaat uiteindelijk om de patiënt.”
Daarbij is het natuurlijk zo dat de zorgverzekeraar geen zorg bij ongekwalificeerde fysiotherapeuten vergoedt of deze contracteren, zegt hij.