Gemeente Tiel

Gelredag 27 oktober: Regionaal Archief Rivierenland, Tiel

Komende zaterdag is de Gelredag in het Regionaal Rivierenland in Tiel.. U gaat op zoek naar hertogin Mechteld in een innovatief archief. Zo krijgt u de kans om een unieke blik achter de schermen van het archief te werpen, waar eeuwenoude schatten bewaard worden.Waaronder de Tielse kroniek waarin veel staat over hertogin Mechteld.. Als altijd is de Gelredag van 10 tot 12 uur en is de toegang gratis.
TIEL - Komende zaterdag is de Gelredag in het Regionaal Rivierenland in Tiel.. U gaat op zoek naar hertogin Mechteld in een innovatief archief. Zo krijgt u de kans om een unieke blik achter de schermen van het archief te werpen, waar eeuwenoude schatten bewaard worden.Waaronder de Tielse kroniek waarin veel staat over hertogin Mechteld.. Als altijd is de Gelredag van 10 tot 12 uur en is de toegang gratis.
Twee oude bekenden van de Ridders zijn present: Wim Veerman zal u tijdens een lezing alles vertellen over de Tielse kroniek, een uniek document waarin niet alleen veel staat over de roerige strijd om de macht in Gelre waarin hertogin Mechteld zich bevond, maar ook de geschiedenis van de Lage Landen..
Emiel Smit houdt een lezing die helemaal draait om hertogin Mechteld van Gelre. Hij is, zoals trouwe Gelredagbezoekers inmiddels weten, als geen ander in staat om het verleden weer tot leven te brengen. Ook nemen medewerkers van het Regionaal Archief Rivierenland u mee achter de schermen, het depot in. En u kunt uitleg krijgen bij een prijswinnende interactieve wand in de studiezaal.

Hertogin Mechteld verliest de strijd om de macht in Tiel

Mechteld leeft in een woelige tijd. Als haar broers, de hertogen Eduard en Reinoud zijn overleden, zet zij de Bronckhorster en Heeckerense Twisten voort tegen haar zus Maria. Mechteld wil Hertogin van Gelre worden. Maar Maria claimt het hertogdom voor haar zoontje Willem. Het wordt een bloedige en jarenlange strijd en uiteindelijk splitsen de zussen het hertogdom in tweeën. De Veluwe en het Rivierengebied ten noorden van de Waal zijn voor Mechteld en ten zuiden van de Waal en in de Achterhoek regeert Maria, namens haar minderjarige zoontje Willem. In Tiel verliest Mechteld de laatste slag. In de Tielse Kroniek uit 1450 wordt deze bloedige strijd beschreven. Mechteld heeft de strijd tegen haar zus definitief verloren. Maria’s zoon Willem van Gulik wordt de enige hertog in een ongedeeld Gelre.
Kom zaterdag naar het Regionaal Archief Rivierenland in Tiel! Het bezoekadres: J.S De Jongplein 3, Tiel