Nieuws

Toch geen onbewaakte spoorwegovergangen; college Winterswijk neemt voorstel terug

Archieffoto Omroep Gelderland
Veel discussie woensdagavond in Winterswijk over het voorstel om drie onbewaakte spoorwegovergangen te sluiten. Het college van burgemeester en wethouders besloot tijdens de commissievergadering om het voorstel terug te trekken, nadat het op veel protest van omwonenden stuitte.
WINTERSWIJK - Veel discussie woensdagavond in Winterswijk over het voorstel om drie onbewaakte spoorwegovergangen te sluiten. Het college van burgemeester en wethouders besloot tijdens de commissievergadering om het voorstel terug te trekken, nadat het op veel protest van omwonenden stuitte.
Tijdens de commissievergadering spraken zes mensen in. Eén van de insprekers is een agrariër die aan beide kanten van de spoorwegovergang een stuk land heeft liggen. Hij zou straks meer moeite hebben om zijn land te bereiken, als de overgangen worden dichtgemaakt. 

'Niet de boot missen'

Wethouder Wim Aalderink heeft beloofd nog eens te kijken naar de spoorwegovergangen. Waarschijnlijk komt er pas in november een nieuw voorstel. GroenLinks-commissielid Petra Borsboom heeft het college wel meegegeven dat er nu geld ligt van ProRail om de problemen aan te pakken.
Het besluit moet volgens haar niet te lang duren, anders mist de gemeente misschien de boot als het gaat om de financiering.

Beveiligd of gesloten?

Vorig jaar heeft de gemeenteraad ingestemd met de aanpak van vijf nog niet beveiligde overwegen in Winterswijk. Toen is besloten dat de Huttenweg en een andere overweg beveiligd zouden worden, de overige drie onbeveiligde overwegen zouden opgeheven moeten worden.
Voor de Veldhorstweg en de Klandermansweg was nog niet bepaald welke beveiligd zou worden. Eén van de twee zou opgeheven moeten worden, de ander beveiligd.

Opheffen

Na diverse gesprekken met belanghebbenden stelde het college voor aan de gemeenteraad om de overweg aan de Veldhorstweg te beveiligen en de overweg aan de Klandermansweg op te heffen.
De overgangen aan de Vreehorstweg, Klandermansweg en Greverseweg moesten verdwijnen. Dit voorstel is nu dus ingetrokken.
In april van dit jaar maakte Omroep Gelderland een uitgebreider verhaal over onbewaakte spoorwegovergangen in Gelderland nadat een 19-jarige automobilist om het leven kwam toen zijn auto werd geraakt door een trein bij een spoorwegovergang bij Lintelo. 

Zie ook: