Gemeente Maasdriel

Q-koortspatiënt kan vergoeding aanvragen

Patiënten die tussen januari 2007 en december 2011 Q-koorts opliepen, kunnen vanaf vandaag een aanvraag indienen voor een vergoeding. Per aanvraag wordt maximaal 15.000 euro uitgekeerd. © Omroep Gelderland
HEEREWAARDEN - Patiënten die tussen januari 2007 en december 2011 Q-koorts opliepen, kunnen vanaf vandaag een aanvraag indienen voor een vergoeding. Per aanvraag wordt maximaal 15.000 euro uitgekeerd.
Q-koortspatiënten die nu nog ziekteverschijnselen hebben of nabestaanden van mensen die zijn overleden aan de ziekte, kunnen zich tot eind januari aanmelden.
Het online aanvraagformulier is hier te vinden.
Het ministerie van Volksgezondheid heeft er in totaal 14,5 miljoen euro voor uitgetrokken. Twee derde daarvan werd door het vorige kabinet beschikbaar gesteld. Het huidige kabinet trok eind vorig jaar nog eens zo'n 5 miljoen euro uit.

Ruim 4000 mensen besmet

De Q-koorts, die door een bacterie van dier op mens wordt overgedragen, brak in 2007 uit op een geitenboerderij in het Brabantse Herpen. De ziekte verspreidde zich vervolgens snel over het land. De meeste besmettingen vonden plaats tussen 2007 en 2010. Ruim 4000 mensen raakten door de uitbraak besmet.
Volgens officiële cijfers is de bacterie 74 patiënten fataal geworden, maar vermoedelijk zijn dat er meer. Met de compensatie is de rechtszaak van een groep van ongeveer 300 Q-koortspatiënten tegen de overheid niet van de baan.

'Vergoeding te laag'

Zo vindt Q-koortspatiënt Berry van IJzendoorn uit Heerewaarden dat de overheid nog steeds geen schuld erkent. Hij vindt de vergoeding veel te laag. 'Het staat totaal niet in verhouding tot de geleden schade', sprak Van IJzendoorn eerder.
De inwoner van Heerewaarden raakte in 2009 besmet met de ziekte, waarschijnlijk nadat hij langs een geitenboerderij was gefietst. Sindsdien is hij chronisch ziek en kan hij niet meer werken.
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52