Gemeente Arnhem

Gemeenten worstelen nog met aanpak verwarde personen

Archieffoto Omroep Gelderlad
Zeker een derde van de gemeenten in Gelderland heeft geen goed werkende aanpak voor mensen met verward gedrag. Terwijl alle gemeenten in Nederland dat vanaf maandag eigenlijk moeten hebben. Dat blijkt uit het eindrapport van een landelijk team dat zich bezighield met verwarde personen. Dat team wil nu dat er een landelijk telefoonnummer komt waar mensen terecht kunnen voor hulp.
ARNHEM - Zeker een derde van de gemeenten in Gelderland heeft geen goed werkende aanpak voor mensen met verward gedrag. Terwijl alle gemeenten in Nederland dat vanaf maandag eigenlijk moeten hebben. Dat blijkt uit het eindrapport van een landelijk team dat zich bezighield met verwarde personen. Dat team wil nu dat er een landelijk telefoonnummer komt waar mensen terecht kunnen voor hulp.
Nu wordt de politie nog vaak ingeschakeld als buren, familie en anderen worden geconfronteerd met verward gedrag. Vorig jaar kreeg de politie 83.500 meldingen van incidenten binnen. Maar die meldingen horen niet thuis bij de politie.
Twee jaar geleden werd het 'Schakelteam Personen met Verward Gedrag' aangesteld. Dit team, onder leiding van burgemeester Onno Hoes van Haarlemmermeer, kreeg de taak om er voor te zorgen dat gemeenten en regio's een sluitende aanpak hebben bedacht voor verwarde personen. Die aanpak zou per 1 oktober klaar moeten zijn, maar dat gaat veel gemeenten niet lukken. 'Er is nog een lange weg te gaan', schrijft het Schakelteam in de eindrapportage, die vandaag is gepresenteerd.
Uit het rapport blijkt dat er in Gelderland vijf gemeenten zijn die zo'n goed werkende aanpak nog niet rond te hebben. Het gaat om Oost-Gelre, Lochem, Duiven, Druten en Wijchen. Maar andere betrokkenen, zorginstanties voorop, denken dat dit nog een te rooskleurige voorstelling van zaken is. 
Zie ook:
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52