Gemeente Zutphen

Bijzondere kroonluchter in Zutphen na 600 jaar op transport

Het was een hele klus: voor het eerst in 623 jaar heeft de gigantische middeleeuwse kroonluchter van de Sint Walburgiskerk in Zutphen zijn thuis verlaten. De kaarsenkroon, zoals het bijzondere object heet, is op weg naar Nijmegen. Daar zal hij tijdelijk deel uitmaken van een tentoonstelling over hertogin Maria van Gelre in Museum Het Valkhof. © Omroep Gelderland
ZUTPHEN - Het was een hele klus: voor het eerst in 623 jaar heeft de gigantische middeleeuwse kroonluchter van de Sint Walburgiskerk in Zutphen zijn thuis verlaten. De kaarsenkroon, zoals het bijzondere object heet, is op weg naar Nijmegen. Daar zal hij tijdelijk deel uitmaken van een tentoonstelling over hertogin Maria van Gelre in Museum Het Valkhof.
De rijkversierde smeedijzeren kaarsenkroon hing al sinds 1395 in de kerk en verliet zijn plek nooit. De kroonluchter is 2,70 meter hoog, heeft een diameter van 2,64 meter en weegt naar schatting ruim 200 kilo.
Omdat de kaarsenkroon zo groot is, paste hij niet door de deur. De kroonluchter werd donderdagochtend gedemonteerd. Twee delen gingen in speciale kisten de kerk uit voor hun tijdelijke verhuizing.  

Jeruzalemluchter

De kaarsenkroon is rond 1395 vervaardigd en is één van de zes Jeruzalemluchters die nog in Europa te vinden zijn. Ze symboliseren het hemelse Jeruzalem, het ‘reisdoel’ van de middeleeuwse gelovige. 
Luister hier naar een bijdrage van verslaggever Marc Loeven: 

Te zien in Het Valkhof

In samenwerking met de Radboud Universiteit organiseert Museum Het Valkhof de tentoonstelling Ik, Maria van Gelre. De hertogin en haar uitzonderlijke gebedenboek. 
Maria werd hertogin van Gelre en gravin van Zutphen toen zij in 1405 trouwde met de Gelderse hertog Reinald IV. 
Deze eerste grote expositie over Maria van Gelre vertelt het levensverhaal van deze haast moderne, zelfbewuste middeleeuwse vorstin en 'powervrouw'. Je kunt de tentoonstelling vanaf 13 oktober bekijken.
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52