Nieuws

Afvalbedrijf Vink eerder veroordeeld door rechter voor opslag kunstgrasmatten

Afvalverwerkingsbedrijf Vink in Barneveld was tien jaar geleden al in overtreding door kunstgrasmatten zonder vergunning op te slaan. Het bedrijf kwam onlangs in opspraak na een uitzending van Zembla. Daaruit bleek dat de provincie Gelderland de illegale opslag van de matten al meer dan een jaar gedoogt. De matten liggen namelijk op een plek waar geen vergunning voor is. © Omroep Gelderland
BARNEVELD - Afvalverwerkingsbedrijf Vink in Barneveld was tien jaar geleden al in overtreding door kunstgrasmatten zonder vergunning op te slaan. Het bedrijf kwam onlangs in opspraak na een uitzending van Zembla. Daaruit bleek dat de provincie Gelderland de illegale opslag van de matten al meer dan een jaar gedoogt. De matten liggen namelijk op een plek waar geen vergunning voor is.
door Judith Spanjers
Uit rechtbankuitspraken die Omroep Gelderland in handen heeft, blijkt nu dat het bedrijf in 2015 al een keer is veroordeeld voor dezelfde overtreding. Uit de stukken blijkt verder dat het afvalbedrijf daarvoor ook al met justitie in aanraking is gekomen voor soortgelijke overtredingen.
Voormalig hoogleraar milieurecht Gustaaf Biezeveld is verbijsterd. 'Hoe heeft het bestuur van de provincie de opslag van zoveel kunstgrasmatten kunnen gedogen. Dit is volstrekt een verkeerde beslissing geweest. Het bedrijf is nota bene eerder veroordeeld voor dezelfde soort overtreding.' 
Kijk hier naar de reportage (de tekst loopt door onder de video):
Afvalbedrijf Vink eerder veroordeeld door rechter voor opslag kunstgrasmatten

'Ernstig dat bedrijf jarenlang regels mag overtreden'

Afgelopen jaar constateerden de inspecteurs van de toezichthoudende Omgevingsdienst Regio Arnhem meerdere keren dat grote hoeveelheden kunstgrasmatten worden opgeslagen, ook op een plek waar geen vergunning voor is. De provincie legde hiervoor een dwangsom op van 10.000 euro. Maar deze hoefde het bedrijf niet te betalen, omdat de provincie in juni besloot om de situatie te gedogen.
'Dit had nooit gedoogd mogen worden', stelt Biezeveld. 'Er worden regels gesteld in het belang van het milieu, namelijk een doelmatig beheer van afvalstoffen, en als een bedrijf deze overtreedt, dan moet je ingrijpen. Het is ernstig dat het bedrijf jarenlang de ruimte krijgt om de regels te overtreden.'

Provincie wist van eerdere overtredingen

Uit het vonnis van de rechtbank uit 2015 blijkt dat Vink in de periode tussen 2008 en 2010 meer dan 35 kubieke meter kunstgrasmatten zonder vergunning heeft opgeslagen. Het kunstgras kwam van sportclubs. Omdat er geen ruimte meer was op de stort, is het opgeslagen op een erf, waar geen vergunning voor was.
Een toezichthouder van de provincie Gelderland heeft verklaard dat hij in 2010 zag dat er grote hoeveelheden kunstgras werden opgeslagen. 'De provincie moet dan ook bij de voorbereiding van het gedoogbesluit bekend zijn geweest met de lange geschiedenis van overtredingen van dit bedrijf', zegt Biezeveld.
De provincie zegt op de hoogte zijn van de strafzaak uit 2015. Wel is volgens de woordvoerder pas onlangs de uitkomst van het hoger beroep bij de provincie bekend. Op dit moment loopt er een procedure voor een definitieve vergunning. De uitspraak zal hierin meegenomen worden. 
Afvalverwerkingsbedrijf Vink wilde dinsdag niet reageren op de kwestie.

Boetes en proeftijd

Afvalverwerkingsbedrijf Vink werd in 2015 door de rechtbank ook veroordeeld voor het storten van asfaltgranulaat. Tegen de uitspraak van de rechtbank ging het bedrijf in hoger beroep. Door het gerechtshof werd het bedrijf Vink in 2017 ontslagen van vervolging voor het storten van het asfaltgranulaat. Maar het werd wel veroordeeld voor een geldboete van 4000 euro voor de opslag van de kunstgrasmatten zonder vergunning.
De leidinggevende kreeg een voorwaardelijke boete van 4000 euro met een proeftijd van twee jaar. Het Openbaar Ministerie wil niet vertellen of er op dit moment nog onderzoeken naar Vink lopen. Voor de zaak van het asfaltgranulaat werd cassatie ingesteld door het OM. In juli 2018 besloot de Hoge Raad dat het gerechtshof het punt van het asfaltgranulaat opnieuw moet beoordelen. 
Dat het bedrijf schuldig is aan de overtreding van de regels voor de opslag van kunstgrasmatten en de leidinggevende schuldig is aan het leidinggeven hieraan, staat niet meer ter discussie. Alleen de uiteindelijk straf hiervoor moet nog bepaald worden. Dat gebeurt als het gerechtshof de zaak van het asfaltgranulaat opnieuw heeft beoordeeld.  

Provincie negeerde advies inspecteurs

Uit onderzoek van Omroep Gelderland blijkt verder dat de inspecteurs begin vorig jaar al alarm sloegen over de ernstige overtredingen. Het College van Gedeputeerde Staten heeft ondanks dringende verzoeken van milieu-inspecteurs niet direct ingegrepen. In plaats van in te grijpen, gedoogden GS de situatie bij Vink. Hierbij ging het niet alleen om overtredingen met kunstgrasmatten.
De Omgevingsdienst constateerde vorig jaar in totaal 27 overtredingen. 
Lees hier het uitgebreide verhaal over hoe de inspecteurs aan de bel trokken over de situatie bij Vink.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!