Nieuws

Parachutisten nu al boven Ginkelse Heide, één belandt in boom

EDE - Boven de Ginkelse Heide bij Ede daalden woensdag de eerste parachutisten af ter voorbereiding van de jaarlijkse herdenking van operatie Market Garden. Het ging om ruim 500 Nederlandse militairen die de herdenking combineren met de defensieoefening Falcon Leap. Een van hen belandde met zijn parachute in een boom.
De luchtmobiele brigade oefent deze week alvast met parachutesprongen boven de heide. De soldaten springen uit een C-130 Hercules transportvliegtuig van de Koninklijke Luchtmacht.
De komende dagen hangen nog veel meer parachutisten boven de heide, waar in september 1944 ongeveer 2.000 geallieerde manschappen afdaalden in een poging de Rijnbrug bij Arnhem te veroveren. De officiële herdenking staat voor zaterdag op het programma. Dan wagen 1.000 hedendaagse militairen de sprong vanuit transportvliegtuigen uit Groot-Brittannië, Frankrijk, Italië, Polen, de Verenigde Staten en Nederland. De vliegtuigen vertrekken vanaf vliegbasis Eindhoven.
Zaterdag geven ook helikopters van het Defensie Helikopter Commando een demonstratie op de Ginkelse Heide.
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52