Nieuws

Opperbevelhebber NAVO bij herdenking Market Garden in Groesbeek

GROESBEEK - Hoog bezoek maandag in Groesbeek. Opperbevelhebber Curtis Michael Scaparrotti van de NAVO was bij de herdenking van de operatie Market Garden in het dorp.
Market Garden was het offensief waarmee de geallieerden in september 1944 een snel einde wilden maken aan de Tweede Wereldoorlog.
De tekst gaat verder onder de video
Opperbevelhebber NAVO bij herdenking Market Garden in Groesbeek
Scaparrotti was tussen 2008 en 2010 commandant van de Amerikaanse 82nd Airborne Division. Ongeveer 8000 parachutisten van die divisie en zweefvliegtuigen met materieel landden op 17 september 1944 bij Groesbeek. In de dagen daarna bevrijdden zij het gebied tot aan de Waal bij Nijmegen.
De tekst gaat verder onder de foto
Hoog bezoek maandag in Groesbeek. Opperbevelhebber Curtis Michael Scaparrotti van de NAVO was bij de herdenking van de operatie Market Garden in het dorp. © Omroep Gelderland

Monumententocht

Scaparrotti bezocht in en rond Groesbeek de landingsterreinen van het offensief. Ook sloot hij aan bij de jaarlijkse Monumententocht Operatie Market Garden in het dorp en nam hij deel aan de herdenking bij het monument voor generaal James Gavin, die destijds commandant was van de 82nd.
Scaparrotti is dankbaar dat Nederland zo lang na de Tweede Wereldoorlog nog elk jaar de militairen en burgers herdenkt die destijds voor de vrijheid hebben gevochten. 'Ik ben zeer vereerd met de toewijding waarmee velen ervoor zorgen dat de herinneringen aan hen blijven voortbestaan.' 
De NAVO-topman sloot de dag af met een bezoek aan het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 in Groesbeek. Pete Hoekstra, de Amerikaanse ambassadeur in Nederland, begeleidde Scaparrotti.

Zie ook:

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52