Nieuws

Corsowagens trekken toch weer door Tiel bij betaald Fruitcorso

TIEL - Maandenlang hebben de corsoclubs in het Rivierengebied er naar uitgekeken: zaterdag trekken de wagens met groenten en fruit tijdens het Fruitcorso weer als vanouds door Tiel. Er is wel een grote verandering: gratis kijken is er niet meer bij. Voor het eerst in jaren moeten toeschouwers entree betalen.
Die maatregel was nodig, omdat het Fruitcorso al jaren financiële problemen heeft. Zo werd de beveiliging van het parcours een steeds grotere kostenpost. De organisatie kondigde vorig jaar al aan dat het voortaan anders moest. Er werd gesproken over een fruitfestival met een tentoonstelling van stilstaande wagens in plaats van een corso-optocht.
Medewerkers van corsoclub Maas en Waal rijden de wagen naar buiten. Foto: Corsoclub Maas en Waal
Maar uiteindelijk kon de optocht toch worden gehandhaafd. Zaterdag trekken twaalf grote wagens en zes jeugdwagens door Tiel. Bezoekers kunnen dan het eindresultaat van het harde werken aan de corsowagens bewonderen. Dagenlang zijn de corsoclubs bezig geweest met het plakken, prikken of steken van fruit en groenten op de wagens. De spanning stijgt bij de wagenbouwers, want de jury wijst een winnaar aan. 's Ochtends in alle vroegte vertrokken de corsowagens uit onder andere Buren, Culemborg en Wamel.
Beelden uit Culemborg (de tekst loopt door onder de video):
De corsowagen van Culemborg wordt naar buiten gereden. Beelden: Corsoclub Culemborg
Een van de kanshebbers is corsoclub Buren, dat elk jaar een grote rol speelt bij de verdeling van de prijzen. Vorig jaar won die club het corso voor de elfde keer. Buren gaat de strijd aan met de corsowagens van Buurmalsen-Tricht, Culemborg, Drumpt, Echteld, Geldermalsen, Kerk-Avezaath, Maas & Waal, Maurik, Neerijnen, Tiel en Zoelen.
Het Fruitcorso wordt van 13.30 tot 14.30 uur live uitgezonden op TV Gelderland en internet. Na het GLD Nieuws, vanaf circa 17.45 uur, is een samenvatting te zien.
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52