Gemeente Zutphen

Ruiming Duitse V1-bom in Zutphen begonnen

De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) is maandag begonnen met de ruiming van een Duitse V1 uit de Tweede Wereldoorlog. De restanten van de 'vliegende bom' liggen in de Tichelbeeksewaard en werden al in juli vorig jaar gevonden. © Bundesarchiv
ZUTPHEN - De Explosieven Opruimingsdienst Defensie (EOD) is maandag begonnen met de ruiming van een Duitse V1 uit de Tweede Wereldoorlog. De restanten van de 'vliegende bom' liggen in de Tichelbeeksewaard en werden al in juli vorig jaar gevonden.
De afgelopen weken heeft de EOD voorbereidingen verricht om het ruimen zo soepel mogelijk te laten verlopen. Eerder waren al de ontstekers van de bom onschadelijk gemaakt.

800 kilo springstof

De V1 was een onbemande vliegende bom met meer dan 800 kilo springstof aan boord. Waarschijnlijk is het gevonden exemplaar in de oorlogsjaren afgevuurd in de omgeving van Zutphen en functioneerde het geleidesysteem niet goed. Daardoor kwam de bom neer in de Tichelbeeksewaard.
De restanten werden ontdekt tijdens de aanleg van de een fietspad door de uiterwaarden.
Kijk hier naar de reportage (de tekst loopt door onder de video):
Ruiming Duitse V1-bom in Zutphen begonnen

Vindplek afgesloten

De omgeving van de vindplaats is tijdens de operatie volledig afgesloten voor het publiek. De EOD richt bovendien een wachtpost in om de V1 dag en nacht in de gaten te houden.
Voor omwonenden dreigt er volgens een gemeentewoordvoerder geen gevaar. Zij kunnen gewoon in hun huizen blijven. 'Natuurlijk kun je nooit iets uitsluiten, maar in principe merken de bewoners hier niets van', licht hij toe. Het auto- en treinverkeer over de nabijgelegen oude IJsselbrug kan ook gewoon doorgaan. 

Bom ligt diep in de grond

De bom ligt volgens een woordvoerder van Defensie op een diepte van bijna 4,5 meter. Ze gaan deze week graven en zullen de bom, die volledig platgedrukt in de grond ligt, dan laagje voor laagje gaan ontmantelen.
Tijdens de berging plaatsen EOD-experts de springstof in containers. Die worden vervolgens vervoerd naar een terrein in Lochem waar explosieven vaker gecontroleerd tot ontploffing worden gebracht.
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52