Nieuws

'Barnevelds bedrijf overtreedt regels: kunstgrasvelden opgestapeld in plaats van gerecycled'

Er zijn grote problemen met de recycling van kunstgrasvelden. De velden liggen torenhoog opgestapeld op bedrijfsterreinen, zonder de juiste vergunning. Afvalverwerker Vink in Barneveld is al een jaar in overtreding, zo blijkt uit onderzoek van ZEMBLA. Vink is één van de twee bedrijven in ons land die zich bezighoudt met de recycling van de velden. © Omroep Gelderland
BARNEVELD - Er zijn grote problemen met de recycling van kunstgrasvelden. De velden liggen torenhoog opgestapeld op bedrijfsterreinen, zonder de juiste vergunning. Afvalverwerker Vink in Barneveld is al een jaar in overtreding, zo blijkt uit onderzoek van ZEMBLA. Vink is één van de twee bedrijven in ons land die zich bezighoudt met de recycling van de velden.
Gemeenten in Nederland betalen tussen de 10.000 en 20.000 euro voor de verwerking en recycling van een kunstgrasveld. Alleen de velden worden niet gerecycled, maar torenhoog opgeslagen.
Bekijk hier de reportage die Omroep Gelderland over de problemen met recycling van kunstgrasvelden maakte:
Grote problemen met recycling van kunstgrasvelden

Provincie handhaaft niet

De provincie gedoogt de situatie echter, zo blijkt uit een brief eind juni aan Vink, omdat ingrijpen 'de continuïteit van het afvalproces in gevaar brengt en de bedrijfsbelangen van Vink aanmerkelijk schaadt'. Gedeputeerde Conny Bieze tegenover ZEMBLA: 'Vink heeft een maatschappelijke functie. Waar moeten we anders met het afval naar toe?'
Radiopresentator Nieke Hoitink in gesprek met Roelof Bosma van ZEMBLA:

Overtredingen tijdelijk

Vink laat ZEMBLA weten dat de overtredingen tijdelijk waren of gebaseerd op een misverstand. Ook zou de verwerkingscapaciteit sinds kort zijn uitgebreid.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!