Wolf

Mogelijk twee wolven op de Veluwe: binnenkort een liefdeskoppel?

Niet één maar twee wolven bevinden zich mogelijk op de Noord-Veluwe. Dat blijkt uit waarnemingen van Wolven in Nederland. Het zijn een mannetje en een vrouwtje. Wolvendeskundigen achten het niet onwaarschijnlijk dat de twee een koppeltje gaan vormen. Als de eerste kennismaking goed verloopt, zouden er volgend jaar al wolvenwelpjes op de Veluwe kunnen rondlopen. © WikiMedia/ Martin Mecnarowski
ERMELO - Niet één maar twee wolven bevinden zich mogelijk op de Noord-Veluwe. Dat blijkt uit waarnemingen van Wolven in Nederland. Het zijn een mannetje en een vrouwtje. Wolvendeskundigen achten het niet onwaarschijnlijk dat de twee een koppeltje gaan vormen. Als de eerste kennismaking goed verloopt, zouden er volgend jaar al wolvenwelpjes op de Veluwe kunnen rondlopen.
Het gaat om een wolvin uit Drenthe en een mannetjeswolf die via Elst vanuit Duitsland naar de Veluwe is gelopen. Het natuurprogramma Buitengewoon volgde het spoor van de mannetjeswolf via Elst, Randwijk en Bennekom naar Putten, Nijkerk en Ermelo. Daar hield het spoor op.
Kijk hier een video over de wolven: 
Mogelijk twee wolven op de Veluwe: binnenkort een liefdeskoppel?
Onlangs werd al bekend dat ook een wolvin uit Drenthe zich op die plek lijkt te vestigen. Glenn Lelieveld, wolvendeskundige van Wolven in Nederland: 'Als het matcht tussen deze twee wolven stichten ze op deze plek een territorium. Dat zou betekenen: volgend jaar jonge welpjes. Maar eerst natuurlijk even afwachten of de dating succesvol verloopt'.
Verslaggever Ruben van der Scheer op zoek naar de wolf:

1250 wolvenmeldingen

Het aantal meldingen van wolven is het afgelopen jaar enorm toegenomen, constateert Lelieveld. Ook dat wijst er op dat het een kwestie van tijd is voor de eerste wolven ook echt in Nederland wonen. Ze lijken het hier naar hun zin te hebben. Daarom vertrekt een groep van 25 deskundigen en vrijwilligers van Wolven in Nederland deze woensdag naar Duitsland om onder andere meer te leren over het herkennen van wolvensporen. Lelieveld: 'We hebben een kennisachterstand die we snel willen inhalen. Alleen dit jaar waren er al 1250 meldingen die we allemaal moeten nagaan'.
Een wolf moet een half jaar op één plek zijn voordat biologen vast kunnen stellen dat hij zich daar ook echt heeft gevestigd. Dat betekent voor de wolvin op de Noord-Veluwe dat als ze er op 3 januari 2019 nog steeds rondloopt, ze zich ook officieel heeft gevestigd. De mannetjeswolf is al een tijdje niet gezien, maar de wolvendeskundigen twijfelen er niet aan dat hij nog rondloopt.

Extra aandacht voor de wolf

De komende dagen besteedt Omroep Gelderland aandacht aan het bezoek van Wolven in Nederland aan Duitsland. In ons natuurprogramma Buitengewoon is zaterdag te zien hoe één van de wolven door Gelderland trok. Ook is er een speciale pagina met alle info over wolven in Gelderland. 
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52