Gemeente Neder-Betuwe

Onderhandelingen ontmanteling kerncentrale Dodewaard afgebroken

Kerncentrale Dodewaard
De onderhandelingen over de ontmanteling van de oude kerncentrale in Dodewaard zijn stilgelegd. De eigenaar van de centrale en de staat zijn het oneens over de kosten van de ontmanteling. © ANP
DODEWAARD - De onderhandelingen over de ontmanteling van de oude kerncentrale in Dodewaard zijn stilgelegd. De eigenaar van de centrale en de staat zijn het oneens over de kosten van de ontmanteling.
De centrale werd in 1997 stilgelegd en later ingesloten om de radioactiviteit binnen het complex te houden. De ontmanteling staat gepland voor 2045.
Eigenaar Gemeenschappelijke Kernenergiecentale Nederland (GKN) zegt het te 'betreuren' dat de staat GKN als vervuiler beschouwt en daarom eventuele hogere kosten op de eigenaar wil verhalen. Toen de centrale in gebruik was, was deze in handen van overheidsbedrijven, stelt GKN. GKN heeft wel aangeboden onverplicht 25 miljoen extra beschikbaar te stellen voor de ontmanteling, maar de Staat heeft dit aanbod volgens GKN afgewezen.
Het ministerie van Financiën bevestigt dat de gesprekken zijn gestaakt, maar kan er weinig meer over zeggen omdat de civiele procedure nog loopt.
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52