Nieuws

Dreumelse militair Verbruggen krijgt herbegrafenis op Grebbeberg

DREUMEL - Op het Militiaire Ereveld op de Grebbeberg is vanmiddag de in Dreumel geboren en overleden soldaat Hendrikus Johannes Antonius herbegraven. Verbruggen stierf 15 augustus 1940 aan de gevolgen van een ziekte opgelopen in de mobilisatie-periode dat voorjaar. De militair lag begraven op de katholieke begraafplaats in Dreumel

Als oorlogsslachtoffer erkend

Het toenmalige Ministerie van Oorlog heeft Verbruggen tijdens WO2 erkend als oorlogsslachtoffer. Hij overleed in augustus 1940 aan hersenvliesontsteking, buikvliesontsteking en nekkramp die hij had opgelopen tijdens zijn mobilisatie in Limburg en is in augustus 1940 begraven op het R.K. kerkhof te Dreumel. Zijn weduwe Cornelia (Kee) de Wild, die nooit hertrouwde, overleed in 1992 en ligt in hetzelfde graf.
Hendrikus Verbruggen in uniform (foto familie Verbruggen)

Laatste rit met oude Dodge en Jeep

Het echtpaar werd in een Dodge uit 1943 naar de Grebbeberg gereden. Soldaten van de Limburgse Jagers waar Verbruggen bij diende hebben de kist naar de laatste rustplaats gebracht. Eerder kreeg de soldaat op aanvraag van zijn familie het Mobilisatiekruis. Verbruggen en zijn vrouw kregen twee zonen en twee dochters. De jongste zoon Hendrik werd 8 maanden na het overlijden van zijn vader geboren.
Het graf van Hendrikus Verbruggen en zijn vrouw in Dreumel (foto Oorlogsgravenstichting)