Gemeente Epe

Alberto Stegeman plaatste nepbom en liep 'uren' op kazerneterrein Oldebroek

HET HARDE - Het verdachte pakketje dat vorige week werd gevonden op de legerplaats in Oldebroek is daar achtergelaten door Alberto Stegeman, presentator van het tv-programma Undercover in Nederland. Hij deed dat om de beveiliging te testen.
Stegeman vermomde zich als Albert Bijleveld, zogenaamd een werknemer van de inlichtingendienst. Zonder moeite wandelde hij de legerbasis op met een nepbom, vertelt Stegeman aan Omroep Gelderland.
Luister hier het gesprek terug met Alberto Stegeman:

'We konden overal komen'

'We hebben daar uren rondgelopen - we konden echt overal komen. Ook op plekken die aanslaggevoelig zijn', Hij legt uit hoe verbazingwekkend slecht de beveiligingslekken gecontroleerd worden door Defensie. Hij kon zonder pas en zonder legerkleding het terrein bewandelen.
De vermomde Stegeman plaatste een nepbom in de kantine van de legerbasis. 'We hebben het pakketje uiteindelijk achtergelaten op een plek waar medewerkers zich veilig voelen, maar dat dus niet zijn', aldus de presentator. In het pakketje zat een foto van Stegeman zelf.
Verder zegt de presentator dat hij Defensie zelf telefonisch op de hoogte heeft gebracht van zijn actie, maar een woordvoerder ontkent dit. 'Dinsdag heb ik hem gebeld omdat we een vermoeden hadden dat hij degene was die het pakketje plaatste. Dit heeft hij toen bevestigd', meldt Sander Kuypers, woordvoerder van Defensie.
Defensie zette extra mankrachten in en ook de explosievenopruimingsdienst (EOD) werd ingeschakeld.
De tekst gaat verder onder de tweet:

Niet de eerste keer

De presentator heeft al vaker de beveiliging van Defensie onder de loep genomen. Stegeman drong eerder dit jaar een militair vliegveld in Woensdrecht binnen. Hij kon toen dichtbij gevechtsvliegtuigen komen.
Op een kazerne in Havelte slaagde Stegeman erin om met een legervoertuig van de basis af te rijden en vorig jaar was hij een militaire basis in Oirschot opgelopen in camouflagekleding.

Zie ook:

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52