Gemeente Arnhem

Zorgboerderij in Arnhem geteisterd: omgedraaide konijnennekjes en met stokken belaagde pony's

Al bijna drie jaar lang worden de dieren van Stichting SunFlowers Ranch in Arnhem mishandeld. In de afgelopen jaren zijn er konijnen, kippen en kuikens hun nek omgedraaid. De eigenaresse moest haar geiten en pony’s ergens anders onderbrengen omdat ze belaagd werden met stokken. © Stichting SunFlowers Ranch
ARNHEM - Al bijna drie jaar lang worden de dieren van Stichting SunFlowers Ranch in Arnhem mishandeld. In de afgelopen jaren zijn er konijnen, kippen en kuikens hun nek omgedraaid. De eigenaresse moest haar geiten en pony’s ergens anders onderbrengen omdat ze belaagd werden met stokken.
In tranen vertelde Andrea Sonderen dat haar dieren stelselmatig worden mishandeld. Nadat ze donderdag een rijtje tamme kippen op de grond vond waar de nekken van waren omgedraaid, was voor haar de maat vol. 'Al drie jaar probeer ik via de COA, politie en het wijkteam om mijn dieren veilig te stellen, maar die doen er niets aan', zo vertelt zij.
Ook het onlangs gekregen frettenverblijf is kapotgemaakt. De fretten zijn losgelaten en moesten weer gevangen worden. Eén fret moest ze ophalen bij de dierenambulance. 'Ik moet met regelmaat mijn fretten daar ophalen bij de dierenambulance. Het kost mij 74,50 euro per keer om de dieren terug te krijgen. Daar heb ik het geld niet meer voor' aldus voorzitter Sonderen.

Tamme dieren makkelijk prooi

De tamme konijnen en kippen waren makkelijk prooi voor de daders. Ze komen namelijk maar al te graag op mensen af. De andere dieren die op de zorgboerderij rondlopen zijn wat schuwer. De dieren waarvan de nek is omgedraaid worden juist gebruikt voor knuffelprogramma’s bij ouderen of mensen met een beperking, waar geld mee wordt verdiend voor andere activiteiten.
Vanwege de incidenten de afgelopen drie jaar, heeft Andrea al eerder haar geiten moeten verkopen omdat de dieren achterna werden gezeten door jongeren met stokken. Later werden de pony’s veilig ondergebracht in een ander weiland.

Op zoek naar de daders

De politie gaat onderzoeken wie de mogelijke daders zijn. Het COA heeft klachten ontvangen omdat de buurt denkt dat de jongeren van het nabijgelegen asielzoekerscentrum de dieren pesten. Daarom liet het COA een tijdje geleden extra beveiligers langs de Ranch lopen. 
‘Wij hebben al drie jaar overleg met Stichting SunFlowers Ranch. Wij nemen de melding serieus, maar kunnen nu weinig doen omdat wij niet met alle zekerheid kunnen zeggen dat het om onze bewoners gaat.’ aldus de woordvoerder van COA.
Volgens een woordvoerder van de politie is er aangifte gedaan en zal binnenkort de verantwoordelijke wijkagent de situatie onderzoeken. De gemeente geeft aan niet bekend te zijn met de situatie maar gaat het wel bespreken met het wijkteam.
Door mediapartner Hou van Arnhem
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52