Nieuws

Honderdduizenden bloemen te weinig voor corso in Rekken

REKKEN - Het bloemencorso in Rekken heeft dit jaar door de droogte ruim een kwart minder bloemen dan normaal. 'De situatie is schrijnend', zegt voorzitter Ben Hasselo. Sommige bouwers decoreren hun wagens noodgedwongen met minder dahlia's.
Voor de elf wagens in het dorp worden normaal 1.2 miljoen dahlia's gebruikt. Vooral de witte exemplaren zijn schaars. Er zijn zestig procent minder witte bloemen dan normaal', legt voorzitter Hasselo uit.

Uitzonderlijke situatie

Benny Peek, al jaren verantwoordelijk voor de dahliatuin, zegt deze extreme omstandigheden niet vaak te hebben meegemaakt. 'Er zitten wel knoppen in, maar de bloemen komen niet uit.'
Om woensdag toch met mooie wagens door het dorp te kunnen rijden, heeft de organisatie maatregelen genomen. Zo zijn er bloemen gehaald bij andere verenigingen in het land en wordt er gekeken naar de verdeling van de bloemen. 
Sommige wagens hebben minder bloemen dan anders. De meeste dahlia's gaan naar de jeugdgroepen. 'Zij zijn de toekomst', zegt voorzitter Hasselo. 

Ook andere verenigingen bezig met schaarste

Bij andere corsoverenigingen komen de berichten over het slechte bloemenjaar natuurlijk ook binnen. In Lichtenvoorde zorgt het tot nu toe nog niet voor problemen.
'Onze velden staan er nog goed bij', vertelt voorzitter Herman ter Haar van het bloemencorso in Lichtenvoorde. 'We zijn tot nu toe niet ontevreden. Na het weekend komen we weer bij elkaar om naar de situatie te kijken.'
In Winterswijk, waar dit weekend het bloemencorso wordt gehouden, zijn er ook veel minder bloemen beschikbaar. De wagenbouwers daar hebben zo'n twintig procent minder bloemen tot hun beschikking. 'Natuurlijk wil je een wagen met 100 procent bloemen, maar in jaren zoals deze is dat eigenlijk een utopie', aldus voorzitter Martijn Gussinklo.
Toch blijven ze positief in Winterswijk. Gussinklo: 'De wagens zitten grotendeels vol met bloemen en voor de andere delen gaan we op zoek naar mooie alternatieven.'
De organisatie van het bloemencorso in Beltrum, dat op 2 september wordt gehouden, heeft ook nog goede hoop. 'Als er in het weekend inderdaad veel regen valt en de temperatuur niet onder de 10 graden komt, gaat het waarschijnlijk goed komen. Maar het kan ook tegenzitten', zegt voorzitter Raimond Bleumink van de Bloemencommissie Beltrum.
Ze zouden deze week dahlia's leveren aan Winterswijk en Vollenhove, maar dat gaat niet door. 'De knoppen van de dahlia's komen er op dit moment niet goed doorheen, waardoor er te weinig bloemen zijn', aldus Bleumink.
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52