Nieuws

Advocaat 'telefoonleverancier van de onderwereld' eist opheldering over huisverbod

NIJMEGEN - De advocaat van Danny M. wil opheldering over de plotselinge verhuizing van haar cliënt. Op last van burgemeester Bruls werd woensdagavond het huis gesloten van de 'telefoonleverancier van de onderwereld', zoals justitie M. noemt.
Advocaat Inez Weski staat M. bij in een zaak uit 2016 die nog voor de rechter moet komen. Zij noemt de huidige situatie tegen het ANP een 'absurde toestand' en wil weten wat de 'zeer recente en ernstige informatie' inhoudt, die aanleiding was om de Nijmegenaar met zijn gezin woensdag uit zijn huis te zetten.
Tekst loopt door onder de video:
Advocaat 'telefoonleverancier van de onderwereld' eist opheldering over huisverbod

Voorlopig niet in Nijmegen

Danny M. was de eigenaar van Ennetcom, een bedrijf dat versleutelde telefoons leverde waarmee niet-traceerbare berichten verstuurd konden worden. Volgens justitie maakten vooral criminelen gebruik van de versleutelde telefoons.
Sinds 2016, toen de politie het bedrijf van M. opdoekte, wordt de man bedreigd. Burgemeester Bruls heeft daarom besloten dat het beter is als het gezin even uit de wijk verdwijnt. Directe aanleiding voor de sluiting is de vondst van een auto met daarin een automatisch wapen met munitie. Deze werd in de buurt van de woning gezien en later ergens anders in Nederland staande gehouden.
Tekst loopt door onder de video:
Advocaat 'telefoonleverancier van de onderwereld' eist opheldering over huisverbod
Het gezin mag zich voorlopig helemaal niet meer in Nijmegen vertonen. Ze hebben zelf elders onderdak gezocht, aldus Weski.

Witwassen en telefoons voor 1500 euro

De rechtszaak tegen de Nijmegenaar is nog niet begonnen, omdat het een erg gecompliceerde zaak is, vertelt een woordvoerder van het Landelijk Parket. In april 2016 werd de toen 36-jarige Danny M. aangehouden op verdenking van witwassen. Bij doorzoeking van zijn woning werd een vuurwapen gevonden.
M. leverde aangepaste telefoons voor zo'n 1500 euro per stuk, waarop de zogenoemde encryptiesoftware Pretty Good Privacy (PGP) zat. Al het verkeer van die telefoons liep via eigen servers. In Nederland én in Canada werden die servers opgespoord, uit de lucht gehaald en de informatie ervan gekopieerd, zodat politie en justitie een beeld konden krijgen van wat er via die servers aan data verstuurd werd en naar wie.
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52