Gemeente Nijmegen

Nijmegen herdenkt slachtoffers Nederlands-Indië

Het is vandaag 73 jaar geleden dat er officieel een eind kwam aan de Tweede Wereldoorlog in Azië. Japan gaf zich op 15 augustus 1945 over en daarmee kwam er een einde aan de Japanse bezetting toenmalig Nederlands-Indië. In Nijmegen werd daarom op het stadhuis gisteravond de jaarlijkse herdenking voor de slachtoffers gehouden. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Het is vandaag 73 jaar geleden dat er officieel een eind kwam aan de Tweede Wereldoorlog in Azië. Japan gaf zich op 15 augustus 1945 over en daarmee kwam er een einde aan de Japanse bezetting toenmalig Nederlands-Indië. In Nijmegen werd daarom op het stadhuis gisteravond de jaarlijkse herdenking voor de slachtoffers gehouden.
De bijeenkomst werd bijgewoond door zo'n tweehonderd aanwezigen. Er waren toespraken en werden kransen gelegd door onder meer burgemeester Bruls, vertegenwoordigers van buurgemeenten en leden van de Indische gemeenschap. Stemmenorkest 'Kracht van een Lied' zorgde voor de muzikale omlijsting van de herdenking. 
Nijmegen herdenkt slachtoffers Nederlands-Indië
Dit jaar was er voor het eerst ook aandacht voor de periode na 1945 en de gevolgen voor de Indonesische bevolking. De Indische schrijver Reggie Baay stond in zijn toespraak stil bij wat de bezettingsjaren en de Indonesische onafhankelijkheidsstrijd voor zijn familie betekende. De aan de Radboud Universiteit verbonden Indonesische planoloog Ary Samsura vertelde over wat de bezetting voor de Indonesiërs teweeg bracht.
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52