Gemeente Zutphen

Mark Rutte bedreigd: 'Als ik in de problemen kom, hak ik je kop eraf'

Het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland heeft maandag een gevangenisstraf van 120 dagen, waarvan 103 dagen voorwaardelijk, geëist tegen een 26-jarige man uit Apeldoorn. Hij wordt verdacht van het bedreigen van acht landelijke politici, waaronder minister-president Mark Rutte. © ANP
ZUTPHEN - Het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland heeft maandag een gevangenisstraf van 120 dagen, waarvan 103 dagen voorwaardelijk, geëist tegen een 26-jarige man uit Apeldoorn. Hij wordt verdacht van het bedreigen van acht landelijke politici, waaronder minister-president Mark Rutte.
De man uitte de bedreigingen in augustus en september vorig jaar, omdat hij wilde dat voorgenomen maatregelen voor het korten van Wajong-uitkeringen zouden worden teruggedraaid. Daarom wilde hij VVD'ers mishandelen en Mark Rutte doden, luidt de aanklacht. 
De verdachte, Stephan M., wordt ervan verdacht Rutte een e-mail te hebben gestuurd waarin hij dreigt met een 'terroristisch misdrijf'. Dat blijkt uit de tenlastelegging die de officier van justitie maandagmiddag voorlas.

'Cadeau voor ISIS'

M. zou geschreven hebben dat hij 'zich genoodzaakt ziet verschillende VVD'ers te mishandelen tot de dood erop volgt'. Ook zou hij hebben geschreven dat hij 'Allah akbar' de kop van Rutte eraf wil hakken met zijn zwaard, zodat hij 'die irritante tyfuslach nooit meer hoeft te zien'. De Apeldoorner vervolgde met: 'Ik stuur die kop lekker naar ISIS als cadeautje.'
Zijn mail aan premier Rutte leidde hij in met de vraag of de politiek het 'bestaansrecht' voor Wajongers intact wil houden, waarbij de man toevoegt zelf autisme te hebben.
Hij zegt bang te zijn dat hij in de financiële problemen komt en 'onder een brug moet liggen creperen'. Zo'n situatie is in zijn ogen een 'genocide' op mensen zoals hijzelf.
De rechtbank in Zutphen doet over twee weken uitspraak.
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52