Natuur

Vallende sterren, de Perseïden komen weer voorbij

In de nacht van zondag op maandag zijn er bij goed weer veel vallende sterren te zien. Dan komt de jaarlijkse meteorenzwerm Perseïden voorbij. © Wikimedia Commons/High-iso Andreas Möller
ARNHEM - In de nacht van zondag op maandag zijn er bij goed weer veel vallende sterren te zien. Dan komt de jaarlijkse meteorenzwerm Perseïden voorbij.
Er zijn die nacht extra veel vallende sterren te zien, meer dan vorig jaar. Dat komt doordat het nieuwe maan is en dus extra donker. Volgens MeteoGroup in Wageningen wordt het half bewolkt en is de kans dus groot dat er ook daadwerkelijk vallende sterren waar te nemen zijn.

Pieknacht

Tot aan de pieknacht loopt het aantal vallende sterren geleidelijk op, van 5 per uur tot 40 à 60 in de nacht van zondag op maandag. Daarna neemt het fenomeen langzaam af.
Om de meteoren te zien, moet een donkere plek opgezocht worden zonder kunstlicht en moet u naar het noordoosten kijken. De meeste sterren zijn in de pieknacht rond 3.30 uur te zien.

Stofdeeltjes

De Perseïden zijn kleine stukjes van de komeet Swift-Tuttle. Wanneer deze ruimtestofdeeltjes de atmosfeer met hoge snelheid binnendringen, gaan ze gloeien en worden ze zichtbaar.
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52