Natuur

'Past de wolf wel in Nederland?', dat vraagt het CDA zich dat af

ARNHEM - Hoeveel ruimte heeft een wolf nodig, en voor hoeveel wolven is eigenlijk plek in Nederland. Dat wil CDA Gelderland weten. De partij heeft grote twijfels over of het wenselijk is dat de wolf zich definitief vestigt in Nederland.
Afgelopen week werd duidelijk dat een roedel wolven zich heeft gevestigd vlak over de grens in het Duitse Meppen. Daarnaast worden steeds vaker wolven gesignaleerd binnen de Nederlandse grenzen. Soms zorgen die ook voor schade, zoals in Ruurlo waar een wolf 3 schapen doodbeet.
CDA Gelderland wil vooral dat er meer duidelijkheid komt over wat de gevolgen zijn als de wolf een vaste inwoner van Nederland wordt. De wolf is een Europees beschermde diersoort. Dat betekent dat als er problemen ontstaan als er bijvoorbeeld teveel dieren komen, niet zomaar mag worden ingegrepen.
Daarnaast is ook niet duidelijk hoeveel schade een wolvenroedel binnen de Nederlandse grens zou veroorzaken. Een wolf heeft een leefgebied van zo;n 200 vierkante kilomete en er is geen enkel gebied in Nederland groot genoeg, stelt het CDA.
Harold Zoet, fractievoorzitter van het CDA: 'Ik vind dat het tijd wordt dat de discussie gevoerd wordt of we de wolf wel willen hier. Niet iedereen is even blij met de komst van de wolf'. Natuurbeschermers verwachten dat de komst van wolven kan helpen aan een natuurlijker evenwicht, waarbij jacht minder nodig is, maar dat is maar de vraag zegt Zoet. 'Kiest een wolf voor het bejagen van wild, of voor de schapen in de wei?', zegt Zoet 'Daarover zijn de meningen verdeeld'.
Expertisecentrum Wolven in Nederland, een samenwerkingsverband van diverse natuurorganisaties
LET OP: ONDERSTAAND VRAGEN ZIJN EEN CONCEPT-Versie. DEFINITIEVE VERSIE VOLGT VRIJDAGOCHTEND. kans is dat er niet veel meer verandert, maar toch voorzichtig mee zijn.
Schriftelijke vragen (art. 39 Reglement van Orde)
aan de voorzitter van Provinciale Staten van Gelderland
Gelderland                          
datum    :    10 augustus 2018
van    :    Engelina van Steenbrugge-Spiering CDA Gelderland
onderwerp    :    De Wolf in Nederland is een feit.
Inleiding.
In Meppen Duitsland, op ongeveer 20 km van de Nederlandse grens met Overijssel, is een roedel wolven gevestigd. Een roedel bestaat uit een ouderpaar, nieuwe welpen, 1ste jaars wolvenjongen en wat 2e jaars wolvenjongen. In de roedel bij Meppen lopen zelfs 6 welpen mee. Een wolf gaat in zijn 2e levensjaar op zoek naar een eigen terrein. Een wolf heeft een leef terrein van ongeveer 200 vierkante kilometer. Duitse populaties rukken sinds 2010 op met een snelheid van ca. 100 km per jaar en vijf nieuwe roedels per jaar, richting Nederland.
De wolf was verdwenen totdat er ruim 100 jaar geleden een wolf is uitgezet. Inmiddels is de populatie gegroeid en is de wolf in heel Europa weer aanwezig. Aangezien de wolf beschermd is, zal de populatie snel toenemen. En dan kan hetzelfde probleem ontstaan als met andere beschermde dieren in Nederland. Door de bescherming ontstaan er grote populaties van het beschermde dier wat voor overlast kan zorgen. Dit heeft weer tot gevolg dat er steeds meer schademeldingen zullen komen en daarmee ook een groeiend bedrag aan schadevergoeding uitgekeerd dient te gaan worden.  Ook in andere landen van Europa is de wolf in grote getalen aanwezig en sommige landen ondernemen actie om de roedels in te perken zoals in Frankrijk, Denemarken en Duitsland.
De wolf is een strikt Europees beschermd soort. Door deze bescherming is de wolf heer en meester aangezien de wolf geen natuurlijke vijand heeft.  Het Europees Parlement heeft met een grote meerderheid de voorstellen van mevrouw Annie Schreijer-Pierik (CDA) gesteund om de beschermde status van de wolven te herzien.
 
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52