Nieuws

Flinke operatie: vliegtuigbom wordt in Hoevelakense Bos onschadelijk gemaakt

De vliegtuigbom die maandag 16 juli in het Hoevelakense Bos werd gevonden, wordt daar donderdag door de EOD gecontroleerd tot ontploffing gebracht. Dit blijkt de beste manier om de bom onschadelijk te maken, meldt de gemeente. © AS Media
HOEVELAKEN - De vliegtuigbom die maandag 16 juli in het Hoevelakense Bos werd gevonden, wordt daar donderdag door de EOD gecontroleerd tot ontploffing gebracht. Dit blijkt de beste manier om de bom onschadelijk te maken, meldt de gemeente.
Twee amateurhistorici vonden de 500 ponder uit de Tweede Wereldoorlog in een stuk bos tussen de Nijkerkerstraat en de A28. De bom werd daarna afgedekt en 24 uur per dag bewaakt door een beveiliger in een keet.
De gemeente en de EOD hebben lang onderzocht hoe de bom het beste kan worden ontmanteld. Daarbij is gekeken naar de risico's voor de omgeving, de infrastructuur en het bos. Er is overlegd met onder meer de hulpdiensten, Geldersch Landschap en Kasteelen, Rijkswaterstaat en de provincie. Uiteindelijk is besloten de vliegtuigbom ter plaatse onschadelijk te maken.

Bomen gekapt, 200 meter rond bom verboden terrein

Om de bom tot ontploffing te kunnen brengen, worden enkele bomen gekapt. Markante bomen worden gespaard, zegt de gemeente. Behalve het gebied dat al is afgesloten, is ook een gebied van 200 meter rondom de bom donderdag tussen 11.00 en 14.00 uur verboden terrein. 
De tekst loopt door onder het kaartje
De bom ontploft in 700 kuub zand, dat de komende dagen naar de plek wordt gebracht. Zo worden de gevolgen van de ontploffing beperkt en de scherven worden in het zand opgevangen.
De ontploffing veroorzaakt volgens de gemeente in de directe omgeving een doffe knal en enige trilling in de grond. De omwonenden die daarvan waarschijnlijk iets zullen merken, worden geïnformeerd. In de brief wordt ook aandacht geschonken aan vee en andere dieren.
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52