Nijmegen

Dode bomen in de rivier leggen, waar is dat goed voor?

Jarenlang was het beleid van Rijkswaterstaat om alles wat de stroming van de rivieren in de weg zat, weg te halen. Maar dat bleek ten koste te gaan van de waterkwaliteit en de visstand. Nu wordt er een eeuwenoud idee opnieuw gebruikt: rivierhout. © Omroep Gelderland
NIJMEGEN - Jarenlang was het beleid van Rijkswaterstaat om alles wat de stroming van de rivieren in de weg zat, weg te halen. Maar dat bleek ten koste te gaan van de waterkwaliteit en de visstand. Nu wordt er een eeuwenoud idee opnieuw gebruikt: rivierhout.
Op verschillende plekken in de Waal en de IJssel worden dode bomen verankerd in de rivieren gelegd. Ze zijn enthousiast bij Rijkswaterstaat en natuurorganisaties. Jarenlang probeerden zij de waterkwaliteit te verbeteren, maar met onvoldoende resultaat.
Kijk hier naar een video over de plaatsing van dode bomen:
Dode bomen in de rivier leggen, waar is dat goed voor?
In de Spiegelwaal bij Nijmegen worden vijftien dode bomen verankerd in het ondiepe water geplaatst. Het is een van de onderdelen om de waterkwaliteit te verbeteren. Het is de bedoeling dat in de komende jaren zo'n 100 dode bomen per riviertak worden geplaatst.
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52