Nieuws

Wat te doen met die vele kilo's 'onverkoopbare' pruimen? Deze Apeldoornse kocht er een paar honderd

Zo'n 60.000 kilo pruimen die door de droogte net een paar millimeter te klein zijn voor de supermarkt: dat overkwam boer Kees Hamelink uit Wemeldinge in Zeeland. Omdat de vruchten onverkoopbaar bleken, dreigde zijn oogst verloren te gaan. Door een Facebook-actie van zijn zus Annemiek lijkt het nu toch nog een beetje goed te komen, mede door een Apeldoornse koper. © Omroep Gelderland
APELDOORN - Zo'n 60.000 kilo pruimen die door de droogte net een paar millimeter te klein zijn voor de supermarkt: dat overkwam boer Kees Hamelink uit Wemeldinge in Zeeland. Omdat de vruchten onverkoopbaar bleken, dreigde zijn oogst verloren te gaan. Door een Facebook-actie van zijn zus Annemiek lijkt het nu toch nog een beetje goed te komen, mede door een Apeldoornse koper.
Vorig jaar bevroren de vruchten en dit jaar zijn ze door de droogte net wat te klein om door de keuring van de supermarkt heen te komen. De pruimen 'bijwateren' gaat niet, omdat de boer te dicht bij de Oosterschelde woont en het water te zout is. Hamelinks zus plaatste een oproep op Facebook in de hoop dat mensen toch wat pruimen zouden kopen.
Kijk hier naar een video over de pruimen:
500 kilo onverkoopbare pruimen van Zeeland naar Apeldoorn
Het Facebook-bericht werd honderden keren gedeeld en de kopers meldden zich, onder wie Monica de Borst uit Apeldoorn. Zij las op Facebook het bericht en besloot 500 kilo pruimen over te nemen. Die zijn vandaag in 80 kisten door Annemiek Hamelink van Zeeland naar Apeldoorn gereden.
De Borst: 'Ik heb een stukje van mijn spaarrekening opgenomen. Het geheel aan pruimen, inclusief bezorgkosten en statiegeld voor de kistjes, is bijna 700 euro.' Ze gaat van de pruimen jam, chutney en compote maken. 
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52