Gemeente Arnhem

Eusebius doet verweerde 'wijze engelen' en 'dwaze maagden' in de verkoop

De Eusebiuskerk in Arnhem doet afstand van haar 'wijze engelen' en 'dwaze maagden'. Het gaat om standbeelden die op de luchtbogen van de kerk stonden, maar bij de renovatie worden vervangen.
ARNHEM - De Eusebiuskerk in Arnhem doet afstand van haar 'wijze engelen' en 'dwaze maagden'. Het gaat om standbeelden die op de luchtbogen van de kerk stonden, maar bij de renovatie worden vervangen.
Ook het verhaal van de ark van Noach en de muzikanten van de oostvleugel staan te koop. Een 150 kilo zwaar luchtboogbeeld gaat voor zo'n 1500 euro van de hand.

Gevoelig voor het weer

De luchtbogen zijn de grote bogen aan de zijkant van het schip, die deels het dak van de kerk ondersteunen. Ze zijn versierd met de zogenaamde luchtboogbeelden. Na de Tweede Wereldoorlog zijn deze gemaakt van tufsteen, maar dat kan niet goed tegen de invloed van het weer. Ze moeten daarom vervangen worden.
Bekijk de reportage (tekst gaat verder onder de video)
Eusebius doet verweerde 'wijze engelen' en 'dwaze maagden' in de verkoop
De opbrengst van de oude beelden wordt gebruikt om nieuwe beelden te laten maken. Er zijn al zo'n dertig luchtboogbeelden verkocht. 

Verkeerd middel

Overigens gaan niet alle luchtboogbeelden van de hand. Zo'n dertig beelden zijn tijdens een renovatie in de jaren '90 geïmpregneerd tegen de weersinvloeden, maar dat middel zorgde er juist voor dat die beelden inmiddels helemaal verloren zijn gegaan.
De kerk verkoopt ook oude kraagstenen. Dit zijn versierde stenen die onderaan sierranden zitten. Deze zijn een stuk goedkoper en worden bijvoorbeeld ook verkocht aan toeristen.
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52