Nieuws

GASTBLOG GIERZWALUW: Uitgevlogen!

Net zoals de ooievaarsjongen in Wamel staan ook de jonge Gierzwaluwen op het punt om uit te vliegen. Jochem Kühnen vertelt in zijn gastblog dat de laatste uren voor de jongen van nestkast 2 zijn geslagen. Maar niet getreurd. In nestkast 1 zijn er nog twee jongen en die kun je nu volgen op ons YouTube kanaal!
BERG EN DAL - Net zoals de ooievaarsjongen in Wamel staan ook de jonge Gierzwaluwen op het punt om uit te vliegen. Jochem Kühnen vertelt in zijn gastblog dat de laatste uren voor de jongen van nestkast 2 zijn geslagen. Maar niet getreurd. In nestkast 1 zijn er nog twee jongen en die kun je nu volgen op ons YouTube kanaal!
Woensdagavond 18 juli zijn de overgebleven twee jongen uit nestkast 2 uitgevlogen! Rond half tien ‘s avonds ging de eerste. Het laatst overgebleven jong kreeg nog wat extra stimulans, want toen 22:20 uur
een oudervogel de nestkast binnenkwam had deze niets te eten bij zich!  De tweede oudervogel die een paar minuten later binnenkwam had ook al niets meegenomen… De ouders gingen vervolgens samen op het nestje zitten terwijl het jong naar buiten bleef kijken. Na flink wat twijfelen (spannend, zo’n eerste vlucht!) ging het laatste jong er om 22:34 uur vandoor.

Op naar Afrika

De jongen die zijn uitgevlogen komen niet meer terug naar de nestkast. Ook worden ze buiten niet meer gevoerd door de ouders. De ouders zijn dus klaar met het opvoeden en kunnen nu nog even wat tijd samen doorbrengen. Maar dat doen ze vooral buiten. ’s Avonds komen ze samen overnachten, maar verder zijn ze bijna niet meer in de nestkast te zien. Bovendien blijven ze niet lang meer, binnen enkele dagen vertrekken ze, onafhankelijk van elkaar, weer naar Afrika.

Door naar de buren

Dat zou het einde van de livestream kunnen betekenen, maar gelukkig kunnen we nog even doorgaan! We zijn namelijk overgeschakeld naar een andere nestkast, nr. 1 (de buren van nestkast 2 dus).
In die nestkast is in eerste instantie wat nestmateriaal geplaatst door huismussen, maar die zijn daar niet verder gegaan. Vervolgens kwam op 27 mei voor het eerst een paartje Gierzwaluwen binnen. Het eerste eitje werd op 7 juni gelegd, het tweede was dop 9 juni te zien. Ter vergelijking, in nestkast 2 werden de eitjes tussen 16 en 20 mei gelegd.
Naar verwachting zullen de twee jongen van nestkast 1 rond 5 augustus uitvliegen.
Overigens worden in deze tijd zo nu en dan Gierzwaluwen op de grond gevonden. Het allerbelangrijkste advies is de vogel NOOIT de lucht in te gooien. Dat is helaas een hardnekkig misverstand. Wat wel te doen heb ik gisteren uitgebreid beschreven en is te lezen via deze link:

Jochem Kühnen verdiept zich al bijna 15 jaar in de gierzwaluw. Aan en in zijn eigen huis is ruimte voor 33 paartjes. In Nijmegen e.o. zijn bij nieuwbouw en renovatie door Jochems inspanning inmiddels meer dan 200 nestkasten opgehangen of ingebouwd. Hij geeft lezingen en leidt excursies, meer informatie is te vinden op zijn website, www.xjochemx.nl.Wil je de Gierzwaluwen volgen? Kijk dan op ons YouTube kanaal van BuitenGewoon.