Gemeente Rheden

Rheden geeft bijna ton uit aan uitroeien duizendknoop

De gemeente Rheden heeft zo’n 300 locaties in beeld waar de Japanse duizendknoop groeit. Op zo'n 3000 vierkante meter gaat de gemeente de plant te lijf. De kosten: 90.000 euro. © Studio Rheden
RHEDEN - De gemeente Rheden heeft zo’n 300 locaties in beeld waar de Japanse duizendknoop groeit. Op zo'n 3000 vierkante meter gaat de gemeente de plant te lijf. De kosten: 90.000 euro.
In totaal heeft Rheden acht hectare grond waar de duizendknoop groeit, maar die grond is niet allemaal van de gemeente. De Japanse duizendknoop is een snelle groeier en verdringt alle andere planten en struiken. De wortels zijn sterk en kunnen schade veroorzaken aan wegen, woningen en andere bouwwerken.

Kostbare ingreep

In 2017 is gemeente Rheden gestart met een proef om 2000 vierkante meter grond waar de Japanse duizendknoop is gevonden, te zeven. De kostbare ingreep is volgens de gemeente de enige manier om de plant te verwijderen. Het kost 30 euro per vierkante meter. 
De gezeefde locaties worden iedere drie weken door een lokaal bedrijf, gecontroleerd op nieuwe duizendknoop. De locatie en eventuele hoeveelheid hergroei wordt genoteerd. Inmiddels ziet gemeente Rheden dat de hergroei afneemt. Dit jaar wordt een stuk grond van 3000 vierkante meter gezeefd. 

Maaien voorkomen

De meeste Japanse duizendknoop groeit in de gemeentelijke bermen. Sinds vorig jaar maait de gemeente de plant en voert het maaisel af naar een erkende verwerker. Daarna gaat de bermenmaaier aan het werk en zo wordt geprobeerd maaien te voorkomen.
Ruim tweederde van de Japanse duizendknoop in de gemeente Rheden bevindt op de grond van bewoners, bedrijven, grondbezitters of de provincie. De Japanse duizendknoop kan het beste direct verwijderd worden. Liefst met wortel en al. Door dit regelmatig te doen, raakt de plant uitgeput. Het afval moet in de grijze container. Mensen die de plant zien, kunnen de locatie doorgeven via japanse1000knoop@rheden.nl.