Nieuws

GASTBLOG GIERZWALUW: daar gaan ze!

Gierzwaluw bij het nest
Maandagavond, 16 juli is het eerste jong uit nestkast 2 uitgevlogen! Om 22:48 besloot een jong er voor te gaan en dook de wijde wereld in, een prachtig gekleurde horizon en hopelijk mooie toekomst tegemoet.
ARNHEM - Maandagavond, 16 juli is het eerste jong uit nestkast 2 uitgevlogen! Om 22:48 besloot een jong er voor te gaan en dook de wijde wereld in, een prachtig gekleurde horizon en hopelijk mooie toekomst tegemoet.
Het zal wel even wennen zijn na 40 dagen in die nestkast nu alle ruimte en de komende twee of drie jaar geen vaste grond meer onder de poten. Het is vanaf nu dag en nacht vliegen, met name boven Afrika, maar volgende zomer ook weer eens boven Europa. Komt het jong terug naar Nederland? Of vindt deze uiteindelijk een plekje in Duitsland of België? Dat is nog niet bekend en ik zal het voor de jongen die hier uitvliegen nooit weten.
Twee jongen bleven over, broertjes, zusjes of een broertje en zusje. Vanavond gaat wellicht de volgende. Ze worden waarschijnlijk door honger gedreven, want terwijl ik dit schrijf is nog geen van beide ouders komen voeren. Die vertrokken 5:30 en het is nu 10:30…Tot het uitvliegen zullen de jongen nog oefenen en veel naar buiten kijken. Daar is genoeg te zien voor ze, want soortgenoten vliegen zeer regelmatig in groepen roepend rond ons huis.
Nog even genieten dus! Voor je het weet zijn ze allemaal weer vertrokken en zie ik ze de komende 9 maanden niet meer…

Volg hier de livestream nog even en zie wellicht de laatste twee vertrekken.

Jochem Kühnen verdiept zich al bijna 15 jaar in de gierzwaluw. Aan en in zijn eigen huis is ruimte voor 33 paartjes. In Nijmegen e.o. zijn bij nieuwbouw en renovatie door Jochems inspanning inmiddels meer dan 200 nestkasten opgehangen of ingebouwd. Hij geeft lezingen en leidt excursies, meer informatie is te vinden op zijn website, www.xjochemx.nl

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52