Instellingen

VIDEO: Blushelikopter Defensie in actie voor grote heidebrand Oldebroek

Voor de grote heidebrand op het terrein van Defensie bij Oldebroek riep de brandweer zondagavond de hulp in van de Luchtmacht. © News United / Stefan Verkerk
OLDEBROEK - Voor de grote heidebrand op het terrein van Defensie bij Oldebroek riep de brandweer zondagavond de hulp in van de Luchtmacht.
Het leger zette daarvoor een Chinook in, het grootste type helikopter van Defensie. Onder de helikopter hangt een bambi bucket, een waterzak.
Om geen tijd te verliezen wordt de zak zo dicht mogelijk bij de brandhaard gevuld met water, is te lezen op de website van Defensie. Dat kan overal zijn, zelfs in een zwembad. Voorwaarde is wel dat het minimaal twee meter diep is. Een groot deel van het Veluwemeer is om die reden minder geschikt.
In dit geval werd de zak gevuld bij het Heerderstrand, langs de A50. Dit zijn beelden van het bijvullen:
(tekst gaat verder onder de video)
VIDEO: Blushelikopter Defensie in actie voor grote heidebrand Oldebroek
Defensie maakte zelf ook beelden vanuit de Chinook.
(tekst gaat verder onder de video)
Een bambi bucket onder een Cougar-helikopter - Foto: Defensie (tekst gaat verder onder de foto)
In zo'n zak onder een Chinook kan 10.000 liter water. Defensie kan ook een zak onder een Cougar-transporthelikopter hangen, maar daar kan 'maar' 2500 liter water in.
Onder de mand zit een soort douchekop. Daarmee wordt voorkomen dat het water in een keer uit de mand valt en kan een groter gebied worden bestreken.

Vliegtuigjes

Tijdens de grote brand in 2014 in Nationaal Park De Hoge Veluwe werden twee Chinooks ingezet. Defensie oefent ook regelmatig in onze provincie met de inzet van blushelikopters.
Behalve de blushelikopter van Defensie wordt ook een blushelikopter van de brandweer ingezet. Ook vliegt er een vliegtuigje van de brandweer Noord- en Oost-Gelderland boven het gebied om de situatie te monitoren. 

Zie ook:

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!