Gemeente West Maas en Waal

'Een boot op afbestelling'; juf uit Dreumel verzamelt de grappigste kleuteruitspraken

Jarenlang gaf basisschooljuf Annemarie Kasser les aan de allerjongsten in Dreumel. En al die kleuters bleven haar bij; het zijn er vele honderden over de afgelopen ruim veertig jaar. Hun meest bijzondere uitspraken bundelde Kasser in het boek 'Uit de school en ons gezin geklapt'.
DREUMEL - Jarenlang gaf basisschooljuf Annemarie Kasser les aan de allerjongsten in Dreumel. En al die kleuters bleven haar bij; het zijn er vele honderden over de afgelopen ruim veertig jaar. Hun meest bijzondere uitspraken bundelde Kasser in het boek 'Uit de school en ons gezin geklapt'.
Op basisschool De Oversteek gaf zij les aan groep 1/2. 'Opa loopt achter een ventilator' is één van de vele komische verhaspelingen die 'juf Annemarie' in de laatste jaren hoorden en opschreef in haar boekje.
Luister hier naar een interview met Annemarie Kasser:
'Alles wat ik hoorde en leuk vond heb ik opgeschreven in al die jaren. De meeste leuke dingen, zijn dat kinderen woorden gebruiken op een verkeerde manier. Ik had een jongetje in de klas en zijn opa had een boot - geen echte boot. Daar was hij over aan het vertellen. Toen zei hij: mijn opa heeft een boot 'op afbestelling', met zo'n knopje. Dat is gewoon hartstikke leuk.'
Verbeteren deed ze de kinderen niet altijd direct. 'Dat deed ik terloops. Ik vind het juist zo leuk als ze die dingen verkeerd zeggen. Dan kwam ik er later weleens op terug, en zei: Daan, jouw opa had een boot met afstandsbediening hè? En dan zei hij: 'jaaaah', zo van 'dat bedoelde ik dus'.

'Ik moet er om kunnen lachen'

Het boek staat vol met uitspraken en korte verhaaltjes. Het langste is misschien een regel of acht. De maatstaf was dat Kasser een uitspraak of anekdote zelf leuk vond. 'Ik moest er inwendig om kunnen lachen. Ik heb nooit geweten dat het er zoveel werden, maar ik dacht: als ik ooit stop met werken, dan maak ik er een boekje van.'
Uiteindelijk werden het 80 pagina's en het boek van de juf uit Dreumel loopt als een trein. Ze is al toe aan een tweede druk. 'Ik ben ze allemaal al kwijt, ik kom er driehonderd tekort!' besluit Kasser.
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52