Muziek

Eminem toont zich als energieke rapgod in Nijmegen

Eminem had donderdagavond vanaf minuut één het publiek in zijn greep tijdens zijn concert in het Nijmeegse Goffertpark. © EPA
NIJMEGEN - Eminem had donderdagavond vanaf minuut één het publiek in zijn greep tijdens zijn concert in het Nijmeegse Goffertpark.
Voor zo'n vijftigduizend fans liet de 45-jarige Amerikaanse rapper zien dat hij nog altijd toonaangevend is in zijn genre, de hiphop. Bij zijn eerste concert in Nederland sinds vijftien jaar vuurde Marshall Mathers verrassende nummers en grote hits in een enorm tempo op de menigte af. De energie spatte ervan af en hij klonk live zeker zo zuiver als op zijn albums, begeleid door een strakke band met ook enkele strijkers. De rapper kwam het podium op met pet en capuchon en had er direct plezier in. "Nijmegen, zing zo hard dat ze jullie kunnen horen tot in Amerika". Een hoogtepunt was de song Rapgod, waarin Eminem officieel het snelheidsrecord rappen heeft gevestigd. Dit toonde hij ook even live, de woorden kwamen in een duizelingwekkend tempo voorbij. Daarna volgde een combinatie van zijn hits Sing for the moment en Toy Soldiers. En nadat hij het publiek aanspoorde tot meezingen met The Way I am kwam een verrassend intermezzo met zangeres Skylar Grey, die achtereenvolgens de vocalen van Beyoncé, Dido (bij de megahit Stan) en Rihanna voor haar rekening nam, wat leidde tot fraaie duetten met Marshall Mathers zelf.
De samenwerking met Ed Sheeran op zijn meest recente grote hit River ging via samples, maar maakte wel indruk. Het was inmiddels donker toen Eminem zijn fans uitgebreid aansprak en vroeg of ze iets wilden horen uit de periode dat hij zelf Fucked up was. Dat leidde drie Slim Shady-songs in die naadloos in elkaar overliepen en het publiek volledig in extase brachten. Met Not Afraid kwam er een afsluiter, maar de rapper keerde nog één keer terug voor zijn grootste hit in Nederland, Lose Yourself, waarmee hij vol overtuiging afsloot. De show duurde nog geen anderhalf uur, maar zat technisch ook vrijwel perfect in elkaar en Eminem legde er alles in wat hij te bieden had. En dat bleek nog heel veel.