Gemeente Culemborg

Tranen bij raadslid om uitgezette familie

CULEMBORG - Raadslid Conny de Laat van GroenLinks in Culemborg kon donderdagavond haar tranen niet bedwingen. 'Hier schaam ik mij echt om Nederlander te zijn', zei de politica zichtbaar geroerd tijdens de vergadering toen er over de uitzetting van de familie Andropov werd gepraat.
De gemeenteraad nam donderdagavond een motie van GroenLinks aan naar aanleiding van de uitzetting vorige week naar Oekraïne. Een week daarvoor was het gezin door de politie in Culemborg van hun bed gelicht.
In de motie wordt het college opgeroepen er bij de staatssecretaris voor te pleiten om het kinderpardon ruimhartiger toe te passen. Het gezin Andropov telt drie kinderen en die zaten allemaal in Culemborg op school.
Het gezin verbleef al 17 jaar in Nederland en al de kinderen zijn hier geboren. Nu verblijft het gezin op een zolder in een kerk in Kiev in Oekraïne.

VVD grote afwezige

Alle vier de raadsleden van de VVD in Culemborg waren gisteravond afwezig. De motie was ook niet door de liberalen ondertekend. De VVD gaf via Facebook een korte verklaring voor haar afwezigheid. 'Door de oorspronkelijke bijna lege raadsagenda is de fractie om diverse redenen verhinderd en dus niet aanwezig bij de raad vanavond.'
Ton Arbouw bezocht voor Omroep Gelderland de vergadering:

Actievoerders bij de raad

Een groep actievoerders was met borden naar de raad gekomen. Burgemeester Gerdo van Grootheest liet de borden tijdelijk toe in de raadszaal. De actievoerders geloofden niet echt dat de VVD was weggebleven, omdat het de laatste raadsvergadering van de vakantie was. 'Ik denk dan ze hun gezicht niet willen laten zien', zei een van de actievoerders.
Van Grootheest riep de fracties van de landelijke partijen in de raad op hun connecties in Den Haag aan te spreken o de gang van zaken rond het kinderpardon. Het college zal ook richting Den Haag een krachtig geluid laten horen, liet de burgemeester weten.

Zie ook:

Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52