Nieuws

Einde seksplek ’t Ginkelse Zand lijkt nabij: Rijkswaterstaat gaat snoeien en kappen

EDE - De groenstrook van Rijkswaterstaat naast parkeerplaats ’t Ginkelse Zand bij de A12 nabij Ede wordt binnenkort een stuk kaler. Het is nu nog een populaire seksplek voor mannen.
Volgens Rijkswaterstaat hebben mensen uit de omgeving, gebruikers en het onderhoudsbedrijf geklaagd over zwerfvuil in het bosje naast de rustplaats langs de snelweg. Omroep Gelderland, dat momenteel onderzoek doet naar mannenontmoetingsplekken (ook wel homo-ontmoetingsplekken genoemd), stuitte er meerdere keren op gebruikte condooms, condoomverpakkingen en papieren zakdoekjes.
Het onderhoudsbedrijf dat werkt in opdracht van Rijkswaterstaat zal binnenkort de 'lage vegetatie' weghalen, evenals de takken van de bomen tot drie meter boven de grond. Volgens een woordvoerder is het bosje niet bedoeld om te gebruiken als seksplek. ‘We doen dit niet om te pesten’, benadrukt hij.
Update 17 juli: Inmiddels heeft het onderhoudsbedrijf van Rijkswaterstaat de werkzaamheden uitgevoerd. Platform Keelbos, de belangenorganisatie van bezoekers van mannenontmoetingsplekken, heeft minister Cora van Nieuwenhuizen (VVD) van Infrastructuur en Waterstaat een klachtbrief gestuurd.

Al 30 jaar een seksplek

Met de actie van Rijkswaterstaat komt er mogelijk een einde aan misschien wel de bekendste mannenontmoetingsplek van Gelderland. Al minstens 30 jaar zoeken mannen elkaar op bij ’t Ginkelse Zand. 
Sinds augustus 2016 is de groenstrook nog de enige beschutte plek bij de rustplaats waar mannen terechtkunnen voor seks. Voorheen konden mannen vanaf de parkeerplaats ook het aangrenzende bos van de gemeente Ede inlopen. Dat is een veel groter gebied, met meer beschutting.
De gemeente versperde de toegang tot het bos door twee klaphekken vast te zetten en later een metalen hekwerk te plaatsen. Volgens toenmalig burgemeester Cees van der Knaap (CDA) was onder meer sprake van overlast.

‘Anti-homomaatregel’

Rijkswaterstaat heeft de werkzaamheden aangekondigd in een brief aan Platform Keelbos, de belangenorganisatie voor bezoekers van mannenontmoetingsplekken. De brief is in bezit van Omroep Gelderland. Anthony Mathijsen, voorman van Platform Keelbos, denkt dat mannen de plek zullen blijven bezoeken. ‘Ze zullen achter de stammen nog steeds wat doen.’ Hij is bang dat de situatie onveiliger zal worden en noemt de aangekondigde werkzaamheden ‘een anti-homomaatregel’.
Mannen zullen achter de stammen nog steeds wat doen.
Anthony Mathijsen, voorman van Platform Keelbos
Volgens Mathijsen pakt het ook voor andere bezoekers negatief uit wanneer er gekapt en gesnoeid gaat worden: ‘Door de ontmoetingsplek zijn er veel ‘sociale ogen’ en vinden er veel minder snel berovingen en ladingdiefstallen plaats.’ Platform Keelbos overweegt een klacht in te dienen bij Rijkswaterstaat.
De groenstrook van Rijkswaterstaat naast parkeerplaats ’t Ginkelse Zand bij de A12 nabij Ede wordt binnenkort een stuk kaler. Het is nu nog een populaire seksplek voor mannen. © Omroep Gelderland

Controle van 25 verzorgingsplaatsen

Mogelijk gaat Rijkswaterstaat op meer plekken ingrijpen. Op dit moment worden alle 25 solitaire verzorgingsplaatsen (rustplaatsen zonder voorzieningen) in Gelderland en Overijssel gecontroleerd om te kijken of ze nog voldoen aan de Richtlijn Verzorgingsplaatsen en of daar maatregelen nodig zijn. Er wordt onder meer gekeken naar de veiligheidssituatie en aanwezigheid van zwerfafval.
Aanleiding is dat het steeds drukker wordt op de weg, stelt de woordvoerder van Rijkswaterstaat. ‘Daardoor neemt ook het gebruik van verzorgingsplaatsen toe.' Volgens Rijkswaterstaat heeft de check niets te maken met de aanwezigheid van seksplekken.
Eerder werd al veel groen weggehaald bij rustplaats Bruggelen langs de A1 bij Apeldoorn, ook een mannenontmoetingsplek.
Vanaf eind juli publiceert Omroep Gelderland een podcastserie en artikelenreeks over mannenontmoetingsplekken in Gelderland. Reageren? Neem contact op met onderzoeksjournalist Maarten Dallinga: mdallinga@gld.nl.

Zie ook: