Gemeente Oude IJsselstreek

Afvalverwerker Varsseveld heeft maling aan regels

© Roland Heitink
VARSSEVELD - Afvalverwerker Ter Horst in Varsseveld heeft lak aan tal van regels. Dat is gebleken na een grote controle van overheden en de politie bij het bedrijf in de gemeente Oude IJsselstreek.
De afvalopslag op het terrein was bijna twee keer zo hoog opgestapeld dan waarvoor een vergunning is afgegeven. Ook bleek er te veel bedrijfsafval door elkaar te liggen. Binnen enkele weken moet Ter Horst dat beter scheiden.
Na de controle werd vastgesteld dat er op het terrein twee keer zoveel asbest ligt dan is toegestaan. Ook liggen accu's op plekken waar dat niet mag. Bovendien lekt er volgens de provincie koelvloeistof weg. Het bedrijf moet de rommel vandaag nog opruimen anders volgt een dwangsom.
De politie onderzoekt of het bedrijf wel op een goede manier loodaccu's verwerkt. Daarom is de administratie in beslag genomen.

Bermen gebruikt als opslag

De afvalverwerker bleek de bermen van de gemeente aan de Kloosterstraat te gebruiken voor de opslag van spullen, terwijl dat niet mag. Ook was er aan de achterzijde van het terrein een stuk gemeentegrond gebruikt en illegaal een erfscheiding gebouwd.
Onderzocht wordt wat de risico's zijn voor de medewerkers bij de afvalverwerker.
Volgens de controlerende organisaties komen de bevindingen overeen met de vermoedens die er waren na klachten. Ze willen daarmee een signaal afgeven naar de afvalbranche. 'Afval produceren we zelf, iedere dag weer. Dit moet opgeruimd binnen de geldende wet- en regelgeving', zegt de provincie in een verklaring.

Ter Horst

Ter Horst wil niet ingaan op de uitkomsten van de controle. 'Zoals u begrijpt hebben we na een dag als vandaag wel even iets anders aan ons hoofd dan u te woord te staan', vertelt een zegsvrouw.
Vanavond is er een besloten bijeenkomst waar omwonenden door de provincie worden bijgepraat over de situatie bij de afvalverwerker.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!