Nieuws

Uitzetting naar Oekraïne: 'Onze kinderen hebben een posttraumatische stressstoornis'

De kinderen van de familie Andropov die afgelopen weekend zijn uitgezet naar Oekraïne hebben een posttraumatische stressstoornis. Dat blijkt volgens moeder Olga Andropova uit het rapport van de psycholoog die de kinderen daar heeft onderzocht. De familie woont sinds zaterdagochtend op de zolder van een kerk in Kiev. Mogelijk kunnen ze volgende week naar een nieuw tijdelijk opvangadres.
door Judith Spanjers
De familie Andropov woonde 17 jaar in Nederland, maar werd twee weken geleden van hun bed gelicht in Culemborg. Na meer dan een week in detentie te hebben gezeten, zijn ze afgelopen zaterdag op het vliegtuig naar Oekraïne gezet.

Actie kinderpardon

De gemeente Culemborg schreef een brief aan staatssecretaris Harbers met het verzoek om de familie een verblijfsvergunning te geven, maar daar is geen gehoor aan gegeven. 
De familie is het eerste gezin dat tijdens het huidige kabinet wordt uitgezet, omdat het niet aan de regels van het kinderpardon zou voldoen. Nog 400 kinderen wacht mogelijk hetzelfde lot. Alle Culemborgse politieke partijen, behalve VVD, hebben een motie ondertekend voor de verruiming van de kinderpardonregels.
Maksim, Denis en Arina met hun vader - Privéfoto
De motie wordt donderdag tijdens de gemeenteraad ingediend. Inmiddels noemen 42 gemeenten die eenzelfde motie hebben aangenomen zich een kinderpardongemeente. In Gelderland zijn dat: Nijmegen, Wageningen, Aalten, Doetinchem en Arnhem.

Niet gelukt

De Culemborgse scholen waar Maksim (14), Dennis (10) en Arina (5) les kregen, hebben de afgelopen weken actie gevoerd om de kinderen in Nederland te kunnen houden. Tot hun grote verdriet is dit niet gelukt.
Nu steunen de scholen het gezin vanuit Nederland om te zorgen dat ze zich daar kunnen redden. Zo hebben ze ervoor gezorgd dat ze weer geld hebben om boodschappen te doen. 
Kijk hier naar het filmpje dat Maksim maakte van hun tijdelijke verblijfplaats in de kerk:
Videoverslag van Maksim - Privéfilm

Zoektocht naar school

Moeder Olga had woensdag hoge koorts en moest de hele dag op bed blijven. De kerk heeft haar medicijnen gegeven. Ondertussen is de familie opzoek naar scholen voor de kinderen, maar die zoektocht loopt spaak, omdat zij volgens de moeder niet aangenomen worden.
De ouders zouden eerst zelf de kinderen een jaar onderwijs moeten geven. Maar de familie weet niet hoe. Ze spreken zelf Russisch en hebben onvoldoende kennis van de Oekraïense taal om les te geven. Zij zien thuisonderwijs niet zitten. 'Voor Maksim zijn de sociale contacten juist belangrijk.'
Luister hier naar een gesprek op Radio Gelderland over de familie: 
Moeder ziet geen toekomst voor haar kinderen in Oekraïne. 'Het zijn buitenlandse kinderen hier.' Sinds ze in Oekraïne zijn, hebben de oudste twee de hele dag via de app contact met hun klasgenootjes uit Culemborg. Ze vermaken zich verder met Nederlandse spelletjes die ze van hen gekregen hebben. 

Rouwgevoel

Volgens Michèle Lamberts, mentor van Maksim van scholengemeenschap Lek en Linge, was het een grote opluchting toen Maksim bij aankomst in Oekraïne een appje stuurde naar de klas. 'Het is toch een soort rouwgevoel. Toen er weer contact was, luchtte dat op. Dat Maksim foto's en filmpjes stuurt, is goed voor de verwerking van de kinderen in de klas.'
De scholen hebben ook geregeld dat de spullen van de familie zijn opgeslagen. Omdat de familie het huis op stel en sprong moest verlaten en niets mee mocht nemen, heeft de school samen met de buren ervoor gezorgd dat alles nu in een schuur bewaard wordt.  De hond is tijdelijk ondergebracht in een asiel.

Zie ook: