Nieuws

Prikkende ogen bij brand Nunspeet: 'blijf binnen!'

Vanwege de grote brand bij een bedrijvenpand in Nunspeet adviseerde de brandweer woensdag mensen in de omgeving met klem binnen te blijven. De rook en stank veroorzaken prikkende ogen bij tientallen mensen. Het advies: spoel dit uit met water. Later werd overgegaan tot ontruiming va het gebied rond de hal waar de brand woedde. © Jan Frens
Vanwege de grote brand bij een bedrijvenpand in Nunspeet adviseerde de brandweer woensdag mensen in de omgeving met klem binnen te blijven. De rook en stank veroorzaken prikkende ogen bij tientallen mensen. Het advies: spoel dit uit met water. Later werd overgegaan tot ontruiming va het gebied rond de hal waar de brand woedde.
De brand brak rond 14.00 uur uit in een loods van Stella Fietsen. Robert Spijkerman, woordvoerder van de Veiligheidsregio: 'Er liggen accu's en batterijen en die zijn bij ontbranding schadelijk. Daarom: houd ramen deuren dicht en blijf binnen. Dat geldt ook voor de benedenwindse gebieden (A28 - Vierhouten). Daarom is een tweede NL-Alert uitgegaan.' Op de website van de gemeente Nunspeet is de laatste informatie te vinden.

Experts doen metingen

Er werd gemeten hoe schadelijk de rook precies is. Experts van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) waren daar ter plekke mee bezig. 'De Veiligheidsregio heeft ons verzocht die metingen te doen', zegt een woordvoerder. Het RIVM rukt doorgaans alleen uit bij grote incidenten. De woordvoerder verwacht woensdagavond meer te kunnen zeggen over eventuele resultaten van de metingen.
Luister hier naar brandweerwoordvoerder Robert Spijkerman: 
Volgens de Veiligheidsregio is de brand onder controle. Woordvoerder Spijkerman: 'We gaan ons nu richten op het veiligstellen van de batterijen en accu's. Omdat er bijtende stoffen kunnen vrijkomen, gaan de collega's voorzichtig te werk.' Met speciale kranen worden de accu's ondergedompeld in speciale bakken. 

Pand opentrekken

Bij blussen met water kunnen de accu's en batterijen voor een reactie zorgen. Blussen moest dus op een andere manier, vertelt Spijkerman. De hulpdiensten trokken het pand open om zo bij de ruimte te komen waar de accu's en batterijen liggen. 
Kijk hier naar een live-bijdrage van verslaggever Steffan ter Maat: 
Prikkende ogen bij brand Nunspeet: 'blijf binnen!'
Veel korpsen uit de wijde omgeving gingen richting de brand in Nunspeet. Er was voldoende materieel, verzekerde Spijkerman.

Reactie Stella Fietsen

Volgens Stella Fietsen is de getroffen loods een van 5 opslaglocaties van het bedrijf. Over de gevolgen voor de productie van nieuwe fietsen kon een woordvoerder woensdag nog niets zeggen.