Nieuws

Grote brand bij opslag Stella Fietsen Nunspeet: brandweer meet gevaarlijke stoffen

Bij een pand op een bedrijventerrein in Nunspeet brak woensdagmiddag een zeer grote brand uit. Het ging om een uitslaande brand met flinke rookontwikkeling. De brandweer bleef op afstand. Binnenin het pand liggen onder meer accu's van elektrische fietsen.
De brand woedde bij een opslag van Stella Fietsen, zegt de brandweer. Hulpdiensten zijn massaal ter plaatse. Er is volgens de brandweer niemand gewond geraakt.

Prikkende ogen

Er wordt gemeten of er gevaarlijke stoffen vrijkomen. Mensen in de omgeving zijn via NL-Alert geadviseerd ramen en deuren te sluiten vanwege de rook. De rook en stank kan volgens de hulpdiensten prikkende ogen veroorzaken. Mensen die daar last van hebben, krijgen het advies hun ogen uit te spoelen met water. De rook verspreid zich richting de snelweg A28 en Vierhouten.
Er komen inmiddels geen grote vlammen meer uit het pand, de brandweer blust gericht. 
Foto: Jan Frens. Tekst loopt door onder foto. 
De zoon van de eigenaar van het pand, Bram ten Hove, vertelt aan Omroep Gelderland dat het gaat om een bedrijfsruimte van 2000 m2 waar meerdere bedrijven zijn gehuisvest, waaronder Stella Fietsen.
Ook een appartement maakt onderdeel uit van het geheel. Daar woonde een gezin met twee kinderen. Niemand raakte gewond, want ook de kat en de cavia werden uit de woning gered. 
Luister hier naar een bijdrage van verslaggever Steffan ter Maat: 
Een woordvoerder van de fietsenproducent zegt te beschikken over vijf opslagplekken, waar dit er één van was. Het gaat om een relatief kleine opslagruimte. Gevolgen voor de fietsproductie zijn nog onduidelijk. 

Gebouw verloren

Er werd vanaf het begin vooral ingezet op behoud van omliggende panden. Een brandweervoorlichter vertelde dat de bedrijfshal grotendeels als verloren moet worden beschouwd. Omdat bij de brand veel accu’s zijn betrokken, werd extra materieel voor de waterwinning ingezet.
Het pand is instabiel geworden. Daarom gaat de brandweer niet naar binnen. Vanwege de accu's gaat de brandweer, die in groten getale aanwezig is, voorzichtig te werk. 
Luister hier naar een gesprek met brandweervoorlichter Robert Spijkerman: 
Wat de risico's van eventueel brandende of kokende accu's zijn, qua ontploffingen en het verspreiden van giftige gassen, is op dit moment nog onduidelijk.
Brandweer en het RIVM verrichten metingen naar gevaarlijke stoffen. Mensen in de omgeving wordt geadviseerd Nunspeet.nl in de gaten te houden.