Berg en Dal

GASTBLOG GIERZWALUW: ‘droog’ oefenen

Nog maar 1,5 week en dan is het zover! De jonge Gierzwaluwen die via de livestream te volgen zijn, zijn op 16 juli ongeveer 40 dagen oud. Dat is de leeftijd waarop ze uitvliegen en aan een groot avontuur beginnen. Maar zo ver zijn ze nog niet… © Jochem Kühnen
BERG EN DAL - Nog maar 1,5 week en dan is het zover! De jonge Gierzwaluwen die via de livestream te volgen zijn, zijn op 16 juli ongeveer 40 dagen oud. Dat is de leeftijd waarop ze uitvliegen en aan een groot avontuur beginnen. Maar zo ver zijn ze nog niet…
De ouders van de drie jongen in nestkast 2 hebben vleugels die ongeveer 2,5 cm voorbij de staart uitsteken. De jongen hebben nu vleugels die ongeveer zo lang zijn dat ze bij de staartpunt eindigen. Daar moet dus nog wat aangroeien. Maar dat is zeker niet alles.
Qua gewicht moeten de jongen zelfs zwaarder worden dan hun ouders! De jongen hebben wat reserve nodig, maar ze verbranden nu ook flink wat calorieën. Want tussen de voederbeurten door wordt flink getraind!

Push ups

Dat trainen mag zeker letterlijk genomen worden. Jonge Gierzwaluwen doen namelijk echt aan spiertraining. Ze doen opdruk-oefeningen (push ups) waarbij ze met gespreide vleugels het hele lichaam optillen van de bodem van de nestruimte. Dat kost kracht en de gespreide staart en trillingen laten zien dat ze er echt moeite in steken. Daarnaast wordt er stevig gefladderd waarbij broertjes en zusjes het soms zwaar te verduren krijgen. Dat fladderen maakt ook flink geluid wat ik buiten op de stoep kan horen!
Ik heb het de laatste dagen nog niet zien gebeuren, maar oefenende jonge Gierzwaluwen doen dat ook graag ergens aan hangend. Daarvoor zijn de groeven in de voorwand naast de invliegopening bedoeld. In voorgaande jaren werd daar dankbaar gebruik van gemaakt wat erg leuke en mooie beelden heeft opgeleverd. Hieronder een van de mooiste voorbeelden daarvan uit nestkast 9.

Schattige snoetjes

De komende tijd zullen de jongen ook steeds meer naar buiten gaan kijken. Ze kijken naar volwassen soortgenoten die rondvliegen en zien waarschijnlijk ook regelmatig een ouder aankomen met voedsel. Vanaf de stoep kan ik de jongen naar buiten zien kijken en dat kan de komende tijd op meer plekken waar Gierzwaluwen nestelen. Helaas niet onder dakpannen of achter zogenaamde boeidelen nestelen, maar wel onder een zichtbare opening in een muur in gaan.
Dat is bijvoorbeeld het geval bij de Hessenberg in het centrum van Nijmegen. Daar maakte ik een tijd terug een foto van een op bijna 40 meter hoogte naar buiten kijkende jonge Gierzwaluw. De jongen zijn goed te onderscheiden van volwassen Gierzwaluwen door hun schattige witte snoetje. Volwassen Gierzwaluwen zijn bruiner en hebben alleen een wat lichtere keelvlek.
Tekst gaat verder onder de foto.

Hessenberg

De Hessenberg in het centrum van Nijmegen is sowieso een bezoekje waard. Vooral op een mooie zomeravond, waarvan er de komende tijd nog aardig wat in het verschiet ligt. Flinke groepen Gierzwaluwen (meer dan 20 stuks) vliegen daar roepend langs de gevels waar speciale nestkasten zijn ingebouwd. Ik stond er gisteren tijdens mijn laatste Gierzwaluw-excursie voor dit seizoen en moest soms moeite doen boven het gieren van de vogels uit te komen. Spectaculair!

Jochem Kühnen verdiept zich al bijna 15 jaar in de gierzwaluw. Aan en in zijn eigen huis is ruimte voor 33 paartjes. In Nijmegen e.o. zijn bij nieuwbouw en renovatie door Jochems inspanning inmiddels meer dan 200 nestkasten opgehangen of ingebouwd. Hij geeft lezingen en leidt excursies, meer informatie is te vinden op zijn website, www.xjochemx.nl