Vliegroutes Lelystad

Nieuwe film over dossier Lelystad Airport

In het hol van de leeuw was VVD'er Remco Dijkstra gisteravond. De film 'Lelystad in nevelen gehuld' werd voor het eerst vertoond. Documentairemaker Rob de Wind laat in de film vooral tegenstanders aan het woord. © Omroep Gelderland
DALFSEN - In het hol van de leeuw was VVD'er Remco Dijkstra gisteravond. De film 'Lelystad in nevelen gehuld' werd voor het eerst vertoond. Documentairemaker Rob de Wind laat in de film vooral tegenstanders aan het woord.
Onder de aanwezigen zijn bewoners, leden van de actiegroepen, bestuurders en Kamerleden. Ook Tweede Kamerlid Remco Dijkstra uit Lienden is naar Dalfsen gekomen.
De VVD'er wil dat Lelystad Airport zo snel mogelijk wordt geopend. Hij lijkt de enige voorstander in de filmzaal.   
In juni 2017 ontstond veel protest in Gelderland en Overijssel toen de nieuwe vliegroutes van Lelystad Airport duidelijk werden. Het bleek dat vliegtuigen van en naar het vliegveld lang laag moeten vliegen om vliegverkeer van Schiphol niet te hinderen. Toen actievoerders daarop fouten ontdekten in de Milieu Effect Rapportage werd het verzet heviger.
Het verzet in Overijssel is ontstaan in Dalfsen. Actievoerder Leon Adegeest die de fouten ontdekten in de Milieu Effect Rapportage komt er vandaan. 
Oud-Commissaris van de Koningin van Gelderland en prominent D66-lid Jan Terlouw verzorgde de inleiding bij de documentaire. Hij woont in Twello en maakt zich grote zorgen over het vliegveld. 
Bekijk de reportage (tekst gaat verder onder de video)
Nieuwe film over dossier Lelystad Airport
In december liet hij zich ook al kritisch uit over het de uitbreiding van de luchthaven van de Flevolandse hoofdstad. 
Of de film ook op televisie komt is nog onduidelijk, de maker is wel van plan het op internet te plaatsen. 
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52