Nieuws

Drie woningen in Neede onbewoonbaar na brand

De woning aan de Hoge Blik in Neede die in de nacht van maandag op dinsdag uitbrandde, is onbewoonbaar verklaard. Ook de twee naastgelegen woningen zijn dinsdag niet toegankelijk, nadat ze brand- en roetschade opliepen. © Omroep Gelderland
NEEDE - De woning aan de Hoge Blik in Neede die in de nacht van maandag op dinsdag uitbrandde, is onbewoonbaar verklaard. Ook de twee naastgelegen woningen zijn dinsdag niet toegankelijk, nadat ze brand- en roetschade opliepen.
De bewoners van de twee aangrenzende huizen zijn 's nachts elders opgevangen. De bewoonster van de uitgebrande woning is overgebracht naar het ziekenhuis, waar ze dinsdag nog op de intensive care verblijft.
Ze ademde veel rook in tijdens de brand. Wat de oorzaak is van de brand is overigens nog niet duidelijk. De politie constateerde bij toeval zelf dat er brand was.
'Ze reden in de buurt voor een andere melding, toen ze een brandalarm hoorden afgaan. Ze zijn op onderzoek uitgegaan en zagen vervolgens een beginnende brand in de woning', vertelt een politiewoordvoerster aan Omroep Gelderland. 'Daarop hebben ze aangebeld, maar dat leverde niets op. En de buren hadden ook geen sleutel.'
Dinsdag gaat de brandweer verder met nablussen in Neede (tekst gaat verder onder de video):
Brandweer blust na in uitgebrande woning Neede

Bewoonster kon niet opendoen

Op dat moment kwam de bewoonster van het in brand staande huis in zicht. Zij was, mogelijk ingegeven door de omstandigheden, echter niet in staat zelf de deur te openen voor de agenten.
Het lukte de politie uiteindelijk door te dringen tot de vrouw en haar uit te leggen dat haar woning geopend moest worden. De agenten wisten de sleutels te verkrijgen en de vrouw te bevrijden, waarna zij naar het ziekenhuis is overgebracht.
De brandweer was vervolgens nog vele uren bezig om de woning te blussen. Daarvoor kwamen meerdere wagens uit Neede, Diepenheim en Eibergen in actie.
De woning aan de Hoge Blik in Neede die in de nacht van maandag op dinsdag uitbrandde, is onbewoonbaar verklaard. Ook de twee naastgelegen woningen zijn dinsdag niet toegankelijk, nadat ze brand- en roetschade opliepen. © Omroep Gelderland

Bewoners opgevangen

Burgemeester Joost van Oostrum kwam nog langs om steun te betuigen in de buurt. De gemeente Berkelland, waar Neede onder valt, heeft de bewoners van de drie huizen 's nachts opgevangen en elders ondergebracht. ProWonen, dat de huurhuizen in bezit heeft, heeft vervangende woonruimte gevonden voor de getroffen bewoners. Een buurvrouw van een aangrenzende woning had zelf al onderdak geregeld.
Zij wachten nu af wanneer zij weer terug kunnen naar huis. 'Er is sprake van brand- en roetschade en het forensisch onderzoek moet nog van start gaan', legt de politiewoordvoerster uit. 

'De rook komt nog uit het huis'

Verslaggeefster Annemieke Schakelaar is in Neede bij de woning aan de Hoge Blik. 'Het stinkt hier enorm. Sterker nog: de rook komt op de bovenverdieping nog steeds uit het huis', vertelt ze. 'Binnen zie je alleen maar zwartgeblakerde meubels.'
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!