Instellingen

Badgasten besmeuren strandjes Rosandepolder: 'Ze poepen hier in de struiken'

Met het mooie weer is het genieten van de vele strandjes die Gelderland rijk is. Maar genieten doen de woonbootbewoners bij de Rosandepolder in Oosterbeek allang niet meer. Zij krijgen juist te maken met alle overlast door bezoekers van de kolk naast hun woonboten. Het loopt de 'spuigaten' uit, zeggen ze en zij eisen maatregelen. © Omroep Gelderland
OOSTERBEEK - Met het mooie weer is het genieten van de vele strandjes die Gelderland rijk is. Maar genieten doen de woonbootbewoners bij de Rosandepolder in Oosterbeek allang niet meer. Zij krijgen juist te maken met alle overlast door bezoekers van de kolk naast hun woonboten. Het loopt de 'spuigaten' uit, zeggen ze en zij eisen maatregelen.
Boos, maar vooral moedeloos lopen Annemarie Wind en Corrie Wimmers langs het water. De gekste dingen komen beide bewoners van de Rosandepolder tegen op het strandje. Vooral als het mooi weer is. En telkens ruimen ze de boel zelf maar weer op. Maar het is vechten tegen de bierkaai: 'Dood- en doodzonde van dit mooie gebied,' zegt Corrie.

Maandverband, condooms en spuiten

'Met dit mooie weer laten veel mensen hun spullen gewoon achter,' vertelt Annemarie. 'Alles wat ze eten en drinken. Ze moeten ook poepen en dat wordt dan hier in de struiken gedaan. Maandverband vinden we, condooms, spuiten, wietzakjes.' En glas, heel veel kapot glaswerk ligt er op het strand en in het water, aldus de bewoonsters. Een kind sneed zich daar onlangs nog aan toen hij er in ging staan.
'Er zijn veel mensen die goedwillend zijn en die ook helpen opruimen. Maar wij als bewoners wonen er middenin', aldus Annemarie. De overlast komt volgens de vrouwen vooral van de badgasten, die 's avonds feest komen vieren op het strand: 'Tot 1 uur, 2 uur 's nachts, zegt Corrie boos: 'Het betekent overlast voor iedereen.
Kijk hier naar de reportage over het vuil in de Rosandepolder (de tekst gaat verder na het filmpje):
Badgasten besmeuren strandjes Rosandepolder: 'Ze poepen hier in de struiken'
De bewoners kregen jaren geleden te horen dat de kolk, het Grindgat, een natuurgebied zou worden. Maar dat is er duidelijk niet van gekomen. Het strand leent zich uitstekend voor recreatie, maar de parkeerplaats, toegangsweg en het toezicht zijn daar niet op berekend. De enkele vuilnisbak wordt één keer per dag geleegd.
'Er waren altijd wel wat mensen,' zegt Corrie. Maar die overlast was toen minder. Nu komen er honderden, zo niet duizenden mensen. De overlast is enorm en het is ook een gevaarlijke situatie aan het worden met de auto's.' 

Dat levert nogal wat stress op

'De mensen zijn aan het manoeuvreren om te parkeren,' vult Annemarie aan. 'Fietsen staan overal. Er wordt bij mensen in de tuin geparkeerd. Dat levert nogal eens wat stress op moet ik u zeggen.'
De bewoonsters hebben geklaagd bij de gemeente Renkum. En die laat weten dat ze wel vaker wil schoonmaken, maar dat ze daarvoor niet genoeg mensen heeft.
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!