Nieuws

Commotie rondom bomenkap Lauwerspark Arnhem: 'gemeente verandert regels'

Op de Facebookpagina van Behoud Bomen Arnhem is commotie ontstaan rondom de geplande kap van acht bomen in het Lauwerspark (rondom Musis Sacrum). De gemeente heeft namelijk laten weten dat ondanks protesten, toch vijf van de acht decennia oude treurwilgen worden omgezaagd. © RTV Arnhem / Behoud Bomen Arnhem
ARNHEM - Op de Facebookpagina van Behoud Bomen Arnhem is commotie ontstaan rondom de geplande kap van acht bomen in het Lauwerspark (rondom Musis Sacrum). De gemeente heeft namelijk laten weten dat ondanks protesten, toch vijf van de acht decennia oude treurwilgen worden omgezaagd.
Het protest is al even aan de gang. Arnhemmers hebben om de acht bomen tegen kap te beschermen eerder een petitie ondertekend (1000 stemmen tegen) en er zijn 89 bezwaren ingediend. Deze afzonderlijke bezwaren bevatten argumenten tegen de destijds gevoerde grond voor de kap, namelijk: behoud van 'zichtlijnen'.
Op deze grond daarvan ook de omgevingsvergunning verleend. In plaats van acht bomen kappen, is de gemeente tot de conclusie gekomen dat vijf van de acht naar beneden moeten. Drie mogen er dus blijven staan. 

Eén-nul achter

In de besluitbrief van de gemeente worden nu andere redenen aangevoerd voor de kap. De bezwaarmakers mogen dinsdag aanstaande hun bezwaar verdedigen, maar voelen zich 'één-nul' achterlopen nu de gronden opeens veranderd zijn. Ze vragen zich daarbij af wat dit betekent voor de geldigheid van de omgevingsvergunning. Het wekt volgens hen ook de indruk dat gronden losjes worden ingezet om een besluit door te drukken. 
Het is dus kort dag voor de bezwaarmakers om fysiek de verdediging toe te lichten. Behoud Bomen Arnhem wil van de gemeente een duidelijke visie op 'behoud en bescherming van Arnhems unieke groene karakter', laat het weten. 

Veiligheid

Maurice Chattelin, woordvoerder van de gemeente Arnhem reageert: 'De verandering in oordeel komt omdat er een bestuurswisseling is geweest. De wethouder is veranderd; dit is nu Cathelijne Bouwkamp. Zij is op de plek geweest waar de bomen staan en kwam daarna met het oordeel dat, omwille van de veiligheid, vijf van de acht bomen moeten worden gekapt. In die bomen is bijvoorbeeld sprake van dood hout.'
Dinsdag is de hoorzitting waar bezwaar kan worden gemaakt. De commissie die dit aanhoort zal dan een advies geven aan het college, dat het gemeentebestuur in de regel opvolgt. 'Maar', benadrukt Chattelin, 'er is na morgen nog niets beslist.'