Nieuws

Feest in Wichmond: buurt na lange strijd eigenaar van pand Kees Koolen

WICHMOND - Een biertje, wijntje en een borrelhapje. De buurt van Polweg 6 in Wichmond heeft vrijdagavond een feestje gevierd, omdat ze eindelijk de eigenaar zijn van Polweg 6 in Wichmond. Het perceel waar miljonair Kees Koolen een grote koeienstal wilde bouwen.
'We hebben jaren gestreden om de komst van de stal te voorkomen', zegt Jacques Wintermans in een toespraak. 'We zijn bij de gemeenteraad geweest, hebben politieke partijen gesproken, hebben bij de rechter in Arnhem gezeten en we zijn zelfs bij de Raad van State geweest. De afspraak vanmiddag bij de notaris zet nu definitief een streep dor de komst van de koeienstal'.
De tekst gaat verder onder de video:
Feest in Wichmond: buurt na lange strijd eigenaar van pand Kees Koolen
Het grootste deel van de agrarische gronden is vrijdagmiddag direct doorverkocht aan de provincie Gelderland. Natuurmonumenten heeft een bosperceel gekocht. Wat overblijft voor de buurt is de boerderij zelf. 'Deze moeten we nu verkopen', zegt Paul Valk namens de buurt. De makelaar is aanwezig om het bord 'te koop' direct te plaatsen. 'Laat ze maar komen', zegt hij als het bord staat.
De tekst gaat verder onder de foto: 
Foto: Omroep Gelderland
'Ik hoop dat we nu weer rust hebben in de buurt', zegt Valk. 'De buurt is toch ook gespleten geweest. Dit doet een buurt geen goed. Nu kunnen we verder'. Valk voelt ook dat het best bijzonder is dat de buurt het perceel gekocht heeft om zo de bouw van de stal te voorkomen. 'Maar wat we de afgelopen jaren ook hebben gezien is dat er toch een verandering is als het gaat om de bouw van grote stallen. In Bronckhorst bijvoorbeeld kon een grote geitenstal niet gebouwd worden omdat de gemeente geen medewerking verleende'.
Vrijdagavond heerst het gevoel van trots. Een afsluiting van bijna vier jaar vechten. De provincie Gelderland gaat nu aan de slag met de agrarische gronden. De ruilverkaveling kan gaan beginnen. 'Uiteindelijk kunnen we nu ons mooie cultuurhistorische landschap met kleine percelen behouden en uitbouwen', zegt Udo Hassefras van Natuurmonumenten. 
Heeft u opmerkingen of aanvullingen op dit bericht? Mail dan met de redactie: omroep@gld.nl. Of stuur ons direct een WhatsApp-bericht: 06 - 220 543 52