Instellingen

Oekraïens gezin uit Culemborg wordt definitief uitgezet

Het Culemborgse gezin Andropov moet definitief het land uit. Dat is het gevolg van de uitspraak van de rechter in Utrecht in een procedure die het gezin had aangespannen. De rechter wilde niet toestaan dat de familie een bezwaarprocedure in Nederland mag afwachten. Eerder op de dag werd al bekend dat wat staatssecretaris Harbers betreft de vijf gezinsleden zaterdag naar Oekraïne teruggestuurd worden.
Het Culemborgse gezin Andropov moet definitief het land uit. Dat is het gevolg van de uitspraak van de rechter in Utrecht in een procedure die het gezin had aangespannen. De rechter wilde niet toestaan dat de familie een bezwaarprocedure in Nederland mag afwachten. Eerder op de dag werd al bekend dat wat staatssecretaris Harbers betreft de vijf gezinsleden zaterdag naar Oekraïne teruggestuurd worden. © Lawaaiprotest (Omroep Gelderland
CULEMBORG - Het Culemborgse gezin Andropov moet definitief het land uit. Dat is het gevolg van de uitspraak van de rechter in Utrecht in een procedure die het gezin had aangespannen. De rechter wilde niet toestaan dat de familie een bezwaarprocedure in Nederland mag afwachten. Eerder op de dag werd al bekend dat wat staatssecretaris Harbers betreft de vijf gezinsleden zaterdag naar Oekraïne teruggestuurd worden.
De staatssecretaris van Justitie en Veiligheid maakt geen gebruik van zijn zogenoemde discretionaire bevoegdheid om een verblijfsvergunning toe te kennen. De familie, die de Oekraïense nationaliteit heeft, werd vorige week donderdag vastgezet in het detentiecentrum in Soesterberg.
De tekst gaat verder onder de video.
Oekraïens gezin uit Culemborg wordt definitief uitgezet
De advocaat van het gezin, Frank King, had al van de Immigratie- en Naturalisatiedienst te horen gekregen dat het verzoek van de burgemeester van Culemborg om het gezin in Nederland te laten blijven is afgewezen. Het gezin, bestaande uit twee ouders en drie kinderen, procedeert al sinds 2013 om een verblijfsvergunning te krijgen, maar kreeg steeds nul op rekest. Ze wonen al 17 jaar in Nederland en de drie kinderen zijn ook in Nederland geboren. Ze zitten in Culemborg op school.

Brandbrief naar Den Haag

De gemeente Culemborg heeft zich bij monde van burgemeester Gerdo van Grootheest sterk gemaakt voor een verblijfsvergunning voor de familie Andropov. Begin deze week stuurde Van Grootheest namens het voltallige gemeentebestuur hierover een brandbrief aan staatssecretaris Harbers van Veiligheid en Justitie.
De brief is mede ondertekend door de directie van de twee scholen van de kinderen. Leerlingen van die scholen liepen woensdag mee in een lawaaiprotest tegen de dreigende uitzetting.
Burgemeester Van Grootheest laat weten teleurgesteld te zijn over het besluit van de staatssecretaris. 
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking voor de redactie? Stuur ons een bericht op WhatsApp of stuur een mail: omroep@gld.nl!