Nieuws

Nijmegen krijgt een wel heel bijzonder winkelcentrum

NIJMEGEN - Centrumgebied Hof van Holland wordt het functionele én sociale hart van nieuwbouwgebied de Waalsprong. De plannen daarvoor zijn vrijdag gepresenteerd in het nabijgelegen Van der Valk hotel in Lent. Bij de plannen hoort onder meer 'het eerste volledig energieneutrale winkelcentrum van Nederland'.
De gemeente Nijmegen heeft in een Europese aanbesteding het plan van ontwikkelingscombinatie AM/VanWonen geselecteerd als beste invulling van het centrumgebied Hof van Holland in de Waalsprong. Het consortium wil in daar circa 11.500 m2 aan commerciële ruimte (winkels, horeca, dienstverlening), circa 450 woningen en bijbehorende parkeermogelijkheden realiseren. Voor twee woningcorporaties worden er 100 sociale huurwoningen gebouwd met een maximale huurprijs van 579 euro per maand.

Boodschappen, verblijven en ontmoeten

Bewoners in het nieuwbouwgebied hebben lang moeten wachten op een voorzieningenhart omdat er voor gekozen is om eerst huizen neer te zetten, maar wethouder Noël Vergunst wil niet meer achterom kijken. Hij is vooral blij dat het plan samen met de bewoners is ontwikkeld. Hof van Holland wordt het functionele én sociale hart van de Waalsprong, waar winkels, maatschappelijke voorzieningen, wonen, werken en een mooie openbare ruimte worden gecombineerd. Het wordt een plek waar je niet alleen je boodschappen kunt doen, maar waar het ook prettig verblijven is en mensen elkaar kunnen ontmoeten.'

'Eerste volledig energieneutrale winkelcentrum van Nederland'

Het afgelopen jaar waren in een Europese aanbesteding twee plannen in de race als invulling voor het gebied. Het plan van AM en VanWonen, getiteld ‘Hart van de Waalsprong’, kwam uiteindelijk als beste uit de bus en heeft de voorlopige gunning gekregen. De beoordelingscommissie is erg te spreken over de opzet van het plan, de architectuur en de inpassing in de omgeving. Ook de slimme parkeeroplossingen, de inrichting van de openbare ruimte en de duurzaamheid van het plan scoren hoog.
Vergunst: 'Voor zover bekend wordt dit het eerste volledig energieneutrale winkelcentrum van Nederland.' De bouwers willen dat onder meer bereiken door een limiet te stellen aan het vermogen dat winkeliers voor hun led-verlichting mogen gebruiken, door zonnepanelen en mogelijk door een installatie voor warmte-koude opslag. 

Abonnement op elektrische auto's en fietsen

Ook verder is er veel aandacht voor duurzaamheid in de plannen. Zo komen er veertien elektrische auto's, die door de bewoners die een abonnement nemen gebruikt kunnen worden. Op die manier moet de aanschaf van een eigen (tweede) auto op fossiele brandstoffen worden ontmoedigd. Er komen ook elektrische fietsen die abonnementhouders kunnen gebruiken en dan met name die exemplaren die particulieren wat minder snel zullen aanschaffen, zoals een elektrische bakfiets.
De bouw start naar verwachting begin 2020. In 2021 zal de eerste fase van het winkelcentrum gereed zijn, in 2024 moet alles gereed zijn. Het is de bedoeling dat er een tijdelijke supermarkt wordt gerealiseerd totdat de eerste fase van het winkelcentrum geopend is. Op die manier moet de focus van huidige bewoners in het gebied al naar het centrum worden getrokken. Met het zelfde doel willen de initiatiefnemers al tijdelijke horeca trekken. De bedoeling is om uiteindelijk horeca-ondernemers uit het centrum te interesseren om zich (ook) hier te gaan vestigen. Volgens de plannenmakers hoeven die ondernemers niet gelokt te worden met gunstige huurprijzen. 'Er is nu al veel animo.' zo bezweren zij.

Afgewezen partij kan bezwaar maken

Er is sprake van een voorlopige gunning. De partij die is afgevallen heeft 20 dagen de tijd om bezwaar te maken tegen de beslissing. Daarna wordt de gunning definitief en kan de ontwikkelingscombinatie de grond kopen, de plannen verder uitwerken en de vergunningen gaan aanvragen. Na de zomer wordt een informatieavond voor de bewoners van de Waalsprong georganiseerd waarbij de plannen uitgebreid worden toegelicht.
💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur ons een bericht op 06 - 220 543 52 of stuur een mail: omroep@gld.nl!